دستورالعمل و آیین نامه

ضوابط ثبت نام مشمولان در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی
۱- با توجه به حذف شرط پذیرش دانشجو در دانشگاه ها از طریق آزمون سراسری، لذا صدور معافیت تحصیلی برای دانشجویان پذیرفته شده در تمام دوره های تحصیلی دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بلامانع می‌باشد.
بنابراین تحصیل دانشجویان در دورههای پودمانی، فراگیر بین الملل، مجازی و سایر مقاطع تحصیلی بدون آزمون مجاز بوده و داوطلبان صرفا با اغلام پذیرش از سوی دانشگاه و در صورت نداشتن غیبت، واجد شرایط بهره مندی از معافیت تحصیلی می باشند.
۲- مبنای پذیرش در دانشگاه ها چه با شرکت در آزمون و چه بدون آزمون، تاریخ ثبت نام در دانشگاه می باشد. البته در موارد خاص به جهت مساعدت به دانشجو، تاریخ اعلام قطعی قبولی از سوی سازمان سنجش نیز می تواند مبنای پذیرش قرار گیرد.
۳- کلیه دانش آموزانی که قبل از مشمولیت و با سن مشمولیت در ماه های خرداد و تیر فارغ التحصیل شده اند جهت تحصیل در دانشگاه از مهر سال بعد منعی نداشته و برای درخواست معافیت تحصیلی به سایت وظیفه عمومی به آدرس http://services.epolice.ir مراجعه نمایند.
فیلم آموزشی درخواست معافیت تحصیلی (بایستی با مرورگر فایرفاکس مشاهده گردد.)
- منظور از فراغت قبل از سن مشمولیت در این بند این است که دانش آموز در سالی که طی آن سال به سن ۱۸ سالگی تمام می رسد فارغ التحصیل شود. (سال تولد + ۱۸)
تبصره ۱ : مشمولانی که درخواست اعزام به خدمت داده و برای آنان برگ اعزام صادر شده و خود را در موعد مقرر برای اعزام معرفی ننموده‌اند غایب محسوب شده و شرایط ادامه تحصیل نخواهند داشت.
تبصره ۲ : دانش اموزانی که در سن ۱۷ سالگی (سال تولد + ۱۷) یا قبل از آن در مقطع دیپلم یا پیش دانشگاهی فارغ التحصیل شده اند برابر ماده (۱۹) قانون پس از رسیدن به ۱۸ سالگی تمام، ۶ ماه مهلت معرفی خواهند داشت و چنانچه در مهلت ۶ ماهه معرفی، در دانشگاه پذیرفته شوند شرایط استفاده از معافیت تحصیلی را خواهند داشت.
۴- فارغ التحصیلان دیپلم یا پیش دانشگاهی، متولدین سالهای قبل چنانچه دیپلم شاخه‌ی فنی حرفه ای و کاردانش را حداکثر تا پایان ۲۲ سالگی و پیش دانشگاهی را تا پایان ۲۴ سالگی و به صورت حضوری به اتمام رسانده باشند با رعایت سایر ضوابط، از معافیت تحصیلی مقطع بالاتر استفاده خواهند کرد.
۵- دانشجویان اخراجی تا پایان خدمت یا اخذ معافیت دایم، از نظر مقررات وظیفه عمومی مجاز به ادامه تحصیل نمی‌باشند.
۶- میزان سنوات تحصیل در مقاطع مختلف برای دانشجویان ورودی مهر سال ۱۳۹۰ و بعد برابر جدول ذیل می‌باشد و دانشگاه موظف است هنگام ثبت نام، مشمولان را نسبت به آن توجیه نماید.
 

نام مقطع میزان سنوات
کاردانی ۲/۵ سال
کارشناسی ناپیوسته ۳ سال
کارشناسی پیوسته ۵ سال
کارشناسی ارشد پیوسته ۶ سال
کارشناسی ارشد ناپیوسته ۳ سال
دکتری پزشکی پیوسته ۸ سال
دکتری تخصصی ۶ سال

 
تبصره ۱ : در مواقع ضروری و با تشخیص و اعلام کمیسیون موارد خاص دانشگاه به وظیفه عمومی، حداکثر یک سال به مدت های تحصیل اعلام شده در بند ۶ اضافه خواهد شد.
تبصره ۲: دانشجویان ورودی مهر ۱۳۹۰ و بعد که در مهلت معرفی فارغ التحصیل می‌گردند برابر ماده (۳۵) قانون خدمت وظیفه عمومی شرایط استفاده از معافیت تحصیلی برای مقاطع بالاتر را نخواهند داشت.
۷- فارغ التحصیلان مقطع کاردانی و کارشناسی صرفاً مجاز به شروع به تحصیل در مقطع ناپیوسته بالاتر بوده و شرایط ادامه تحصیل در مقطع پیوسته بالاتر را نخواهند داشت مگر رشته هایی که با تایید وزارت علوم یا بهداشت فاقد مقطع ناپیوسته بالاتر باشند که در این صورت سنوات تحصیل طی شده مقطع قبلی در سنوات مقطع جدید لحاظ خواهد شد.
۸- سربازان وظیفه حین خدمت در صورتی که در مقاطع کارشناسی و بالاتر پذیرفته شوند به شرط نداشتن غیبت اولیه، برابر روش مربوط از معافیت تحصیلی برخوردار خواهند شد.
۹- سربازان حین خدمت از شرط عدم گذشت بیش از یکسال از تاریخ فراغت یا انصراف مستثنی بوده و در صورت نداشتن غیبت و احراز سایر شرایط، پس از ترخیص از خدمت، از معافیت تحصیلی برخوردار خواهند شد.
۱۰- تحصیل همزمان با انجام خدمت سربازی در هیچ یک از مقاطع تحصیلی مجاز نبوده و برای اینگونه دانشجویان معافیت تحصیلی صادر نخواهد شد.
۱۱- دانشجویانی که تمایل به انصراف و شروع به تحصیل مجدد دارند، در طول دوره‌های تحصیل (از دیپلم تا دکتری) فقط یکبار به انصراف در سنوات قانونی (سنوات اولیه تحصیل) بوده و حداکثر تا یکسال بعد از تاریخ انصراف می‌توانند مجددا شروع به تحصیل نمایند. تحصیل اینگونه دانشجویان در مقطع پایین تر نیز منعی نخواهد داشت.
تذکر: ملاک یکبار انصراف از تاریخ ۱۳۹۰/۸/۲۲ به بعد بوده و افرادی که قبل از این تاریخ انصراف داده باشند جزء یکبار انصراف آنان محسوب نخواهد شد.
۱۲- دانشجویان مقاطع کارشناسی و بالاتر که پس از انصراف، موفق به دریافت مدرک تحصیلی مقطع پایین تر می شوند در حکم فارغ التحصیل بوده و به عنوان دانشجوی انصرافی محسوب نمی شوند. بنابراین چنانچه مدرک اخذ شده، در سنوات مجاز تحصیل همان مقطع یعنی مقطع پایین تر به مشمول تعلق گرفته باشد، ادامه تحصیل وی در مقطع بالاتر بلامانع است، در غیر اینصورت مشمول مجاز به تحصیل در مقطع بعدی نخواهد بود.
مثال: چنانچه مشمولی در دوره کارشناسی ثبت نام و پس از گذشت سه سال، از تحصیل انصراف داده و مدرک کاردانی توسط دانشگاه به وی اعطا شود، مجاز به تحصیل در مقطع بالاتر می باشد لیکن چنانچه سنوات تحصیل این مشمول از سه سال بیشتر گردد وی شرایط تحصیل در مقطع بالاتر را از دست خواهد داد.
۱۳- طلاب حوزه های علمیه که دارای معافیت تحصیلی حوزوی صادره از سوی وظیفه عمومی می‌باشند، مادامی که اشتغال به تحصیل آنان در حوزه از سوی مرکز مدیریت حوزه علمیه استان محل تحصیل تایید شود می‌توانند بدون اخذ معافیت تحصیلی دانشجویی، در دانشگاه تحصیل نمایند و در صورتی که معافیت تحصیلی حوزوی آنان به هر دلیل لغو گردد مجاز به ادامه تحصیل در دانشگاه نبوده و می‌بایست مراتب جهت تعیین تکلیف به وظیفه عمومی محل تحصیل اعلام گردد. دانشگاه موظف است اعتبار معافیت تحصیلی طلاب حوزه‌های علمیه را در ابتدای هر سال تحصیلی کنترل و از مراجع ذیربط استعلام نماید.
۱۵- دارندگان کارت معافیت دائم و پایان خدمت هم‌چنین افرادی که دارای ۵۰ سال تمام می‌باشند جهت ثبت نام نیازی به اخذ معافیت تحصیلی ندارند.
۱۶- دارندگان معافیت موقت (پزشکی و کفالت) می توانند در طول مدت اعتبار معافیت، به تحصیل اشتغال یابند لیکن ادامه تحصیل آنان پس از اتمام اعتبار معافیت موقت، منوط به داشتن شرایط و صدور معافیت تحصیلی خواهد بود.
۱۷- متعهدین به خدمت در سازمان‌های دولتی و کارکنان رسمی نیروهای مسلح در صورت ارائه گواهی اشتغال به خدمت و موافقت از سازمان مربوط می‌توانند در دانشگاه ثبت نام نموده و نیاز به اخذ معافیت تحصیلی ندارند.
۱۸- تغییر رشته و انتقال دانشجویان به دانشگاه ها و موسسالت آموزش عالی دیگر براساس مقررات آموزشی مربوط و با رعایت شرایط ذیل امکان پذیر خواهد بود.
الف) بدون انصراف از تحصیل قبلی و بدون شرکت مجدد در آزمون یا پذیرش جدید (بدون آزمون) باشد.
ب) تغییر رشته و انتقال در همان مقطع صورت گرفته باشد. تغییر رشته به مقطع پایین تر در چهارچوب سقف سنوات تحصیلی مربوط بلامانع است.
ج) امکان فراغت از تحصیل در سقف مجاز سنوات تحصیلی وجود داشته باشد.
۱۹- دانشجویانی که پس از شروع به تحصیل در نیمسال اول و با اعلام نتایج قبولی رشته‌های نیمه متمرکز از سوی سازمان سنجش، در نیمسال دوم پذیرفته می‌شوند در حکم دانشجویان انتقالی بوده و نیازی به انصراف ندارند. معافیت تحصیلی این دسته از دانشجویان با احتساب سنوات تحصیلی طی شده، به مقطع جدید تبدیل خواهد شد. در اینگونه موارد، تغییر رشته توام با انتقال و تغییر مقطع بلامانع بوده مشروط به اینکه این افراد در یک آزمون شرکت کرده و پذیرفته شده همان آزمون باشند.
 

اطلاعیه ها :

- دانشجویان متقاضی سنوات : کلیه ورودیها و مقاطع تحصیلی موظف هستند براساس تاریخ شروع معافیت تحصیلی، سنوات تحصیلی خود را تنظیم و قبل از اتمام قانونی سنوات (مقدار سنوات در ضوابط ثبت نام مشمولان ذکر شده است) فارغ التحصیل شوند و در صورت نیاز برای درخواست سنوات، به آموزش دانشکده مراجعه و پی گیری نمایند درغیر این صورت عواقب آن به عهده دانشجو می باشد.
 

دریافت فرم شمار۱ درخواست سنوات ارفاقی

دریافت فرم شماره ۲ درخواست مجوز ادامه تحصیل در مهلت معرفی

تذکر:مجوز سنوات ارفاقی بصورت مرحله ای(یک ترم یک ترم)و با لحاظ پیشرفت تحصیل مناسب به عبارت دیگر پاس کردن حد اقل ۱۵ واحد در هر ترم صادر می گردد.

 

- دانشجویان ورودی ۹۳ برای دریافت کپی معافیت تحصیلی (مجوز موقت ثبت نام) می توانند از سیستم گلستان (از مسیر : دانشجو - مشخصات دانشجو - مدارک - ارسال و تایید مدارک) نسبت به پرینت آن اقدام نمایند.

- دانشجویان انصرافی برای اخذ ابطال معافیت، بعد از یکماه از تاریخ درخواست انصراف به آموزش دانشکده مراجعه و پیگیری خواهند نمود. 

- دانشجویان اخراج آموزشی برای اخذ ابطال معافیت، بعد از سه ماه از تاریخ اخراج به آموزش دانشکده مراجعه و پیگیری خواهند نمود. 

- دانشجویان فارغ التحصیل باید در اولین فرصت برای تسویه حساب اقدام نموده و از ناقص یا کامل بودن پرونده اطلاع داشته و پس از گذشت سه روز کاری از تاریخ تحویل تعرفه ها توسط آموزش دانشکده به دبیرخانه امور آموزشی (در صورت عدم عودت تعرفه به دانشکده جهت اصلاح) برای دریافت ابطال معافیت به امور مشمولین واقع در اداره کل امور آموزشی مراجعه نمایند.

- دانشجویان انتقالی : دانشجویانی که از دانشگاههای دیگر به دانشگاه محقق انتقال یافته اند برای دریافت معافیت تحصیلی بنام دانشگاه محقق کپی معافیت تحصیلی دانشگاه قبلی را به امور مشمولین تحویل داده و نامه انتقالی گرفته و به پلیس +۱۰ مراجعه نموده تا انتقال دانشجو در سیستم حوزه نظام وظیفه درج گردد.

- دانشجویان متقاضی برگ خروج از کشور ابتدا از طریق سامانه نیروی انتظامی موجود در پیشخوان خدمات معاونت آموزشی(۱۵ روز قبل از خروج) اقدام نمایند.
لازم به ذکر است مدت خروج از کشور سفرهای مطالعاتی برای مقاطع کارشناسی ارشدحداکثر ۶ ماه و برای مقطع دکتری تحصصی ناپیوسته حداکثر ۱۲ مه بوده و غیر قابل تمدید می باشد.

۱ : (دانلود فرم برگ خروج  علمی)

را پس از تکمیل و تایید توسط دانشکده به امور مشمولین دانشگاه تحویل داده و بعد از دو روز کاری نسبت به تحویل نامه به دبیرخانه آموزش کل مراجعه خواهند نمود.