پایگاه مقاومت دانشگاه محقق اردبیلی

EN | AR |

حجه الاسلام و المسلمین فروغی ( بخش 7)

  بسم الله الرحمن الرحیم

  در محضر استاد (7)

  از آیینه بیاموزیم ...

  تمامی مخلوقات پیرامون ما، آموزه هایی را ارزانی می دارند که سعادت دنیوی و اخروی انسان را در بر دارند .

  سؤال: چگونه می توان به حقیقت این آموزه ها پی برد؟ آیا توجّه به مخلوقات بی جان یا حتّی جاندار این عالم، بیانگر ضعف شخصیّت و شعور انسانی که خداوند او را اشرف مخلوقات خوانده است، نیست؟

  جواب: خداوند تمامی عالم را برای انسان خلق کرده و انسان را برای خودش آفریده است. آن چه در باطن این حدیث قدسی نهفته است، مبیّن این است که حضور هر یک از مخلوقات پیرامون انسان، اگرچه وسیله ای برای رفاه و آرامش فردی است، امّا هدف ارزشمند و مقدّسی را دنبال می کند. انسان با توجّه آگاهانه به این مخلوقات می تواند از چرایی موهبت این مخلوقات آگاه شود و از آموزه های مرتبط با آن ها بهره جوید .

  دقت : « بهره مندی»، فقط به معنی استفاده ی صرف نیست، بلکه استفاده ی آگاهانه و صحیح از مخلوقات دنیوی است . چنین دقّتی در مخلوقات ذی مقام، توجّه به دلیل خلقت آنها و آموختن از عملکردشان، هرگز به معنی بی ارزش شمردن شعور و جایگاه انسانی نیست، بلکه اسبابی برای سعادت فردی و اجتماعی اوست .

  امّا آنچه از آیینه می توان آموخت، این است که :

  آیینه چندین صفت دارد که با دقّت در آن ها و پیاده کردن شان در زندگی خود، و مراقبت بر تثبیت این صفات برجسته، می توان جهشی وسیع در مسیر رشد و کمال انسانی برداشت :

  ۱ . آیینه، محرم اسرار است. ایرادها و نقص های انسان را فقط به او می گوید و هرگز با دیگران بازگو نمی کند .

  پس مراقب باش تا محرم اسرار شوی .

  ۲ . آیینه این ایرادها را فقط یک بار می گوید و اگر به اخطار آن توجّه شد، برای بار دوّم اشکالات بازگو نمی شود .

  پس مراقب باشید که با تکرار بی مورد در امر به معروف، به شخصیّت دیگران خدشه وارد نکنید.

  ۳ . آیینه آهسته اخطار می دهد و کسی را به خاطر ژولیدگی یا نامرتّبی سرزنش نمی کند .

  پس مراقب باشید آهسته رفع خطا کنید. مبادا اسرار و قصورات خود و خلائق را بازگو کنید .

  ۴ . آیینه صبورانه عمل می کند. در صورت لزوم ده ها بار ایرادها و نامرتّبی ها را گوشزد می کند تا اصلاح شوند .

  پس مراقب باشید که صبورانه و با حوصله با زشتی های خود و دیگران برخورد کنید؛ چرا که با رفتار عصبی و عجولانه به اصلاح و بهبود نمی رسید .

  آیینه فقط نامرتّبی را منعکس نمی کند، بلکه زیبایی ها را برجسته تر می نمایاند .

  پس مراقب باشید تا نیمه ی پر لیوان را هم ببینید، منفی نگر و ناسپاس نباشید .

  ۶ . آیینه هر اندازه تمیز باشد، تصاویر را واضح تر و شفاف تر منعکس می کند .

  پس مراقب باشید که قلب خود را چنان جلاء بخشید که بتوانید نور خدا را در عالم منعکس کنید؛ بدانید انعکاس او از قلب کدر و تاریک ممکن نیست .

  تذکر: خداوند از سر محبّت و رحمت، بخشی از وجود شما را به عنوان حرم برای خودش برگزید و آن جا را مختصّ خود کرد و آن را قلب نامید. بدانید که فقط قلب انسان مؤمن حرم خداست. آگاه باشید که حرم را جز به صاحب آن نفروشید و جز او را ننمایید که اگر چنین کنید در حقّ بندگی جفا کرده اید .

  داستان: روزی دوستان یوسف پیامبر (علیه السّلام) تصمیم گرفتند که برایش هدیه ای ببرند. هر کس هدیه ای ارزنده و گران قیمت و در خور عزیز مصر تهیه کرد. در میان این جمع دوستان، پسر فقیری بود که دوست داشت که بهترین هدیه را برای حضرت یوسف (علیه السّلام) ببرد. با خود اندیشید که یوسف از مال دنیا بی نیاز است؛ پس باید زیباترین هدیه را برایش ببرد. روز میهمانی فرارسید. همه با ادب و در صف منظّمی هدایای خود را تقدیم کردند. پسر فقیر که آخر از همه منتظر ایستاده بود، وقتی به محضر عزیز مصر مشرّف شد، تکّه آیینه ی شفاف و جلاء یافته ای را تقدیم کرد. همه متعجّب ماندند. یوسف (علیه السّلام) دلیل انتخاب هدیه اش را پرسید و پسر چنین پاسخ داد:در بازار گشتم؛ دریافتم که شما به اسباب و وسایل گران بها نیازی ندارید؛ بلکه بهتر از آن ها را در قصر پادشاهی تان دارید و چون در میان اجناس زیبا و خوش زرق و برق گشتم، دریافتم که شما از همه ی آن ها زیباترید. از این رو هدیه ای برایتان آوردم تا زیباترین را برایتان بنماید؛ که زیباترین مخلوق عالم در این کره ی خاکی شما هستید. در آیینه بنگرید تا این زیبایی را خودتان نیز شاهد باشید. ببینید خداوند چقدر شما را زیبا و برازنده آفریده است .



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 3148 بار   |   دفعات چاپ: 1101 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 167 بار   |   0 نظر