دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

EN | AR | AZ |

گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ

معرفی رشته کارشناسی مهندسی چوب و کاغذ:
رشته مهندسی چوب و کاغذ، به طور خلاصه، مجموعه دانش ها و مهارت های مرتبط با تولید چوب و فراورده­های آن (مبلمان، سازه­های چوبی، کاغذ، مقوا، انواع چندسازه­های چوبی مانند تخته خرده چوب، MDF و ...،) و داد و ستد آن­ها را در بر می­گیرد.
گرایش های رشته صنایع چوب و کاغذ
  1. مبلمان
  2. فرآورده های چند سازه چوب
  3. حفاظت و اصلاح چوب
  4. بیولوژی و آناتومی چوب
  5. صنایع خمیر و کاغذ
  6. طراحی و مهندسی چوب
  7. اقتصاد و بازار چوب
آینده شغلی و بازارکار:
بخش صنعت چوب مشاغل مستقیم و غیر مستقیم ایجاد می‌کند و با ایجاد ارزش افزوده نیاز داخل را برطرف ‌می­کند.
در حال حاضر تعداد نفرات مشغول به کار در صنعت چوب معادل 100513نفر در 4204 بنگاه اقتصادی می‌باشد و بخش مبلمان با 59026 نفر در 2197 بنگاه اقتصادی بیش از نیمی از کل اشتغال این صنعت را در اختیار دارد و در سایر بخش‌ها 41487 نفر در 2007 کارگاه یا کارخانه مشغول به کار می‌باشند. از این تعداد در بخش درب چندسازه چوبی معادل 16385 نفر در 685 کارگاه یا کارخانه و در نهایت در بخش روکش کردن اوراق فشرده چوبی 6358 نفر در 250 کارگاه یا کارخانه مشغول به فعالیت می­باشند.
آینده شغلی:
  • اجرای امور پژوهشی در صنایع چوب و کاغذ
  • مدیر فنی در بخش دولتی و خصوصی مجتمع­های چوب و کاغذ
  •  کارشناس و مدیر تولید، کنترل کیفیت در کارخانه­های کاغذسازی و مقواسازی
  • کارشناس و مدیر تولید، کنترل کیفیت در کارخانه­های چوب بری
  • کارشناس و مدیر تولید در کارخانه­های ساخت ساختمان­های چوبی
  • کارشناس و مدیر تولید، کنترل کیفیت در کارخانه­های تولید نئوپان، MDF و ...
  • کارشناس و مدیر تولید، کنترل کیفیت در کارخانه­های تولید مبلمان اداری و منازل
  • نمایشگاه های فروش مبلمان
  • سازمان جنگل­ها و مراتع
  • سازمان منابع طبیعی
  • سازمان جهاد کشاورزی
  • سازمان فنی و حرفه­ای
  • سازمان استاندارد
معرفی صنایع چوب در ایران
رشته صنایع چوب وکاغذ دارای گرایش های فراوانی است که در اینجا به معرفی سه صنعت مهم کشور که به این رشته مرتبط هستند می­پردازیم
صنعت مبلمان
صنعت مبلمان در ایران و همچنین در جهان به عنوان سه صنعت نخست صنایع کوچک دنیا مطرح است و جزو صنایع کوچک بسیار سودده و زودبازده در نظر گرفته می­شود. ارزش تولیدات جهانی این صنعت در سال ۲۰۱۵ حدود ۴۳۷ میلیارد دلار و ارزش تجارت بین­المللی محصولات این صنعت هم ۱۴۷میلیارد دلار بوده است. سهم آسیا از این آمار ۳۰ درصد است که از این میزان ۲۰ درصد متعلق به چین و تنها ۲ درصد آن متعلق به ایران است. حدود ۲۲۶ واحد تولید صنعتی مبلمان با اشتغال حدود ۱۰ هزار نفر در کشور وجود دارد. همچنین بر اساس گزارشات اتحادیه درودگران، تعداد ۴۶۷۰۰ واحد رسمی در زمینه صنایع چوب مشغول فعالیتند که تعداد ۱۱۷ هزار نفر در این کارگاه­ها مشغول فعالیت هستند، طوریکه ۸ درصد اشتغال کشور با این صنعت گره خورده است.
صنعت کاغذ
در گذشته­ای نه چندان دور، یکی از تفریحات انسان­ها خریدن و خواندن کتاب بود. امروزه اما با توجه به پیشرفت­های فناوری­های دیجیتال به صورت گذشته خبری از کاغذ و کتاب و نامه و سایر فرآورده­های کاغذی نیست. گویی دیگر نیازی به صنعت کاغذ نداریم، اما نکته اینجاست که بازار کاغذ جهانی همچنان گردش مالی بسیار بالایی دارد و به معنای دیگر، کاغذ در بسیاری از صنایع در حال استفاده شدن است. حتی میزان مصرف کاغذ در جهان با رشد مواجه شده و پیش بینی­ها حاکی از آن است که این میزان مصرف بیشتر نیز خواهد شد و بازار کاغذ به یکی از بازارهای بزرگ تجارت شود. میزان تولید و مصرف کاغذ در آسیا هم اکنون بیشتر از هر جای دیگری از جهان است. در حال حاضر بیشتر از یک سوم کاغذ و مقوای تولید شده در جهان در آسیا تولید می شود و به همین مقدار، میزان تولید کاغذ در آمریکای شمالی کاهش یافته است. میانگین مصرف جهانی کاغذ به ازای هر فرد در حدود 55 کیلوگرم است، که بیشترین مقدار آن 300 کیلوگرم در آمریکا و کمترین میزان آن 7 کیلوگرم در آفریقا است. سرانه مصرف کاغذ در ایران 22 کیلوگرم است. مصرف انواع کاغذ و مقوا یکی از شاخص های رشد فرهنگی و اقتصادی کشورها محسوب می گردد. در سال 2014 حدود 400 میلیون تن کاغذ و مقوا در سطح جهان تولید شده است و پیش بینی می‌شود که مصرف جهانی کاغذ تا سال 2025 بالغ بر 500 میلیون تن خواهد شد. در 10سال گذشته در ایران بطور میانگین 780 هزار تن در سال مقوا و کاغذهای بسته بندی مصرف شده است. مصرف کاغذ و مقوای مورد استفاده در کارتن و بسته بندی روند صعودی دارد و در طی 10سال حدودا 5 برابر شده است و متأسفانه بیش از 90% این مقدار به طریق واردات تأمین می­شود. بیش از 100 کارخانه تولید کاغذ و مقوا، بیش از 160 کارخانه پایین دست در حوزه ورق مقوا و بیش از 1000 کارخانه چاپ و بسته­بندی در کشور فعالیت دارند و مصرف کاغذ و مقوا بخش عظیمی از صنعت کشور را در بر گرفته است. براساس این گزارش اگر 100درصد کاغذ مصرفی کشور در داخل تولید شود، اشتغال بسیار زیادی ایجاد خواهد شد. با رشد این صنعت می توانیم در بازارهای جهانی هم حضور داشته باشیم و این موضوع به اقتصاد کشور کمک شایانی می­کند.
صنعت MDF و تخته خرده چوب
آمارها نشان می­دهد که مقدار مصرف تخته خرده چوب از سال 1393 تا 1397 از 1004133 به 786085 متر مکعب رسیده است و مقدار تولید آن از 1009544 به 878677 متر مکعب رسیده است. در حالیکه، مقدار مصرف MDF از سال 1393 تا 1397 از 1592165 به 2412276 متر مکعب و میزان تولید ان در کشور از 550589 به 1660397 متر مکعب رسیده است. میزان واردات تخته خرده چوب و MDF در سال 1397 به ترتیب 4468 و 789292 متر مکعب بوده است. بیش از 40 کارخانه تولید تخته خرده چوب و MDF در ایران وجود دارد که بیش از 60 درصد نیاز کشور را تولید می­کنند.
 



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 2511 بار   |   دفعات چاپ: 313 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر