معرفی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی |
رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی یک حوزه چندرشتهای است که ترکیبی از مهندسی شیمی، میکروبیولوژی، شیمی مواد غذایی، بیوتکنولوژی و مدیریت کیفیت را برای تبدیل مواد خام کشاورزی به محصولات غذایی ایمن، مغذی و با ارزش افزوده بالا به کار میگیرد. این رشته بهعنوان پل ارتباطی بین اکتشافات علمی و کاربردهای صنعتی عمل میکند. هدف اصلی علوم صنایع غذایی، پاسخگویی به چالشهای جهانی مانند امنیت غذایی، کاهش ضایعات، و ارتقای سلامت جامعه از طریق فناوریهای نوین و طولانیتر کردن عمر غذاها (افزایش زمان ماندگاری) آنهاست. خود علوم صنایع غذایی نیز به دو رشته اصلی تقسیم میشوند.
اطلاعاتی در مورد تاریخچه رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در ایران:
گروه علوم و صنایع غذائی در سال ۱۳۴۲ در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به عنوان اولین گروه آموزشی تخصصی در رشته صنایع غذائی در کشور تأسیس شد و بر اساس اولین برنامه توسعه آموزشی و پژوهشی این گروه، نیاز به ۱۸ نفر کادر هیئت علمی و راهندازی چهار رشته تحصیلی ذیل، مورد تصویب قرار گرفت.
گفتنی است جهت تدریس علمی و عملی دروسی مانند کنسرو سازی و خشکبار از کارشناسان یونسکو استفاده گردید. از سال ۱۳۷۱، بهطور رسمی نام این رشته از مهندسی کشاورزی– صنایع فرآوردههای کشاورزی، به علوم و صنایع غذایی تغییر یافت.
رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی - مقطع کارشناسی در دانشگاه محقق اردبیلیاز سال ۱۳۹۴ و مقطع کارشناسی ارشد گرایش فناوری مواد غذایی از سال ۱۳۹۸: طول دوره تحصیل مقطع کارشناسی طول دوره کارشناسی رشته علوم و صنایع غذائی بهطور متوسط چهار سال و حداکثر آن طبق آئین نامههای آموزشی مربوطه، ۶ سال میباشد. هر سال تحصیلی شامل دو نیمسال ۱۶ هفته کامل آموزشی است. نظام آموزشی این دوره واحدی است و برای هر واحد درس نظری درهر نیمسال ۱۶ ساعت آموزش کلاسیک در نظر گرفته شده است. تعداد واحدها تعداد واحدهای درسی دوره علوم صنایع غذائی حدود ۱۴۴ واحد به شرح زیر است: دروس عمومی ۲۰ واحد دروس علوم پایه ۳۵ واحد دروس اصلی ۱۷ واحد دروس مهارتی ۴ واحد دروس تخصصی ۶۸ واحد که ۵۹ واحد آن الزامی و ۹ واحد آن انتخابی است. طول دوره تحصیل مقطع کارشناسی ارشد طول دوره کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی صنایع غذائی- گرایش فناوری مواد غذایی بهطور متوسط ۲ سال و حداکثر در ۳ سال می باشد. تعداد واحدهای درسی این دوره ۲۶ واحد درسی آموزشی در دو نیمسال تحصیلی و ۶ واحد پایاننامه پژوهشی می باشد که در مجموع با احتساب پایاننامه با گذراندن ۳۲ واحد درسی این دوره به اتمام می رسد. آزمایشگاه های صنایع غذایی و برخی از تجهیزات آزمایشگاهی موجود در آن: در آزمایشگاه های صنایع غذایی برای آنالیز مواد غذایی و آموزش واحدهای عملی دروس تخصصی علاوه بر مواد شیمیایی و شیشه الات و ظروف آزمایشگاهی معمول، دستگاه های میلکواسکن، سانتریفیوژ ژربر، سوکسله، دستگاه اسپکتروفتومتری و غیره موجود بوده و علاوه بر آن سایر تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز برای آنالیز پیشرفته مواد غذایی برای انجام کارهای پژوهشی در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه موجود است. بازار کار رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی برای فارغ التحصیلان علوم و مهندسی صنایع غذایی که دارای خلاقیت و مجموعه ای از مهارت های قوی هستند، دنیایی از فرصت ها در انتظار شماست. آنها می توانند مسیرهای شغلی متنوعی را کشف کنند، از جمله نقش هایی مانند مدیر واحد تعمیر و نگهداری، مدیر آزمایشگاه و مدیر تولید در تاسیسات تولید، فرآوری و تولید مواد غذایی. موقعیت های مدیریت فنی در کارخانه های صنایع غذایی نیز در دسترس است. علاوه بر این، این فارغ التحصیلان تنها به کار در محیط های تولید مواد غذایی محدود نمی شوند. آنها می توانند تخصص خود را در موسسات و سازمان های مختلف از جمله: انستیتو پاستور ایران سازمان بهزیستی کشور سازمان تامین اجتماعی موسسه ملی تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی وزارت جهاد و سازندگی سازمان امور عشایر ایران شرکت هایی مانند شرکت سهامی شیر ایران، شرکت خدمات مهندسی جهاد سازندگی و شرکت سهامی شیلات ایران مرکز توسعه صادرات ایران سازمان توسعه خدمات بازرگانی سازمان غلات کشور سازمان بازرسی و نظارت توزیع کالا موسسه کشاورزی و مهندسی سازمان چای کشور شرکت سهامی کشت و صنعت شهید بهشتی و شهید رجایی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی ادامه تحصیل و گرایش ها
مقطع کارشناسی ارشد: فناوری مواد غذایی – زیست فناوری مواد غذای – شیمی مواد غذایی – مهندسی صنایع غذایی مقطع دکتری: علوم و مهندسی صنایع غذایی در گرایش های مختلف اشاره شده در بالا |