دانشکده علوم و فناوری کشاورزی

EN | AR |

آزمایشگاه ها و کارگاه های گروه علوم دامی







 

آزمایشگاه تغذیه دام
آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح دام
آزمایشگاه میکروبیولوژی و  فیزولوژی هضم دام و طیور
فارم مرغداری
فارم گوسفنداری
واحد زنبورداری
واحد لبنیات و پروسس شیر
















 
آزمایشگاه تغذیه دام
مسئول آزمایشگاه:  خانم مهندس مرحمت قربانی زاده آقجه کند  شماره تماس ۰۴۵۳۱۵۰۵۱۶۳
تمامی دستگاه ها زیر تحت پروژه های اساتید گروه راهبری می شود. تجهیزات این آزمایشگاه شامل دستگاه سوکسله، کلدال، اندازه گیری فیبر خام، آون،  کوره الکتریکی، اسپکتروفتومتر، انواع سانتریفیوژ،  ترازوهای دیجیتال با دقت های متفاوت، pH متر، بمب کالریمتر و... می باشد.
دستگاه استخراج سوکسله (Soxhlet extractor) : این دستگاه برای جداسازی چربی‌ها (لیپیدها) از مواد جامد مورد استفاده قرار می‌گیرد. مواد چربی استخراجی می تواند برای تعیین پروفایل اسیدچرب و ماده موثره آن به آزمایش تکمیلی GC یا  GCMass به آزمایشگاه مرکزی ارسال شود. نوع دستگاه موجود در گروه سیستم بارشی ساخت کارخانه آلمانی برند بهر Behr می‌باشد.

 

دستگاه استخراج سوکسله
دستگاه کجلدال یا کلدال: این دستگاه برای اندازه گیری میزان نیتروژن موجود در نمونه‌های مختلف استفاده می‌شود، روش انجام کار به این صورت است که ابتدا ماده نمونه در مقداری سولفوریک اسید حل می‌شود. این امر باعث تولید آمونیوم خواهد شد. سپس آمونیوم به آمونیاک تغییر شکل پیدا می‌کند. در نهایت گاز آمونیاک را جمع آوری کرده و طی تیتراسیون، مقدار آن را اندازه می‌گیرند. بدین ترتیب مقدار نیتروژن نمونه با دقت بالایی مشخص می‌شود و می‌توان از نتایج در پروسه‌های بعدی استفاده کرد. مقدار نیتروژن تعیین شده از طریق تیتراسیون برای محاسبه محتوای پروتئین استفاده می‌شود. از آنجایی که پروتئین‌ها معمولاً حاوی حدود ۱۶ درصد نیتروژن هستند، محتوای نیتروژن در یک ضریب تبدیل (معمولاً ۲۵/۶) ضرب می‌شود تا کل پروتئین در نمونه تخمین زده شود. این روش تخمین دقیق پروتئین را ارائه می‌دهد.

دستگاه کجلدال

بخش تیتراسیون کلدال:

اندازه گیری فیبر خام الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی با دستگاه انکوم :
معادل ۱ گرم از نمونه‌هـای آسـیاب شـده خشک داخل کیسه‌ها (به ابعـاد ۶ × ۴ ســانتی متـر و ســوراخ‌هــایی بــا قط ـر ۲۵ میکرومتـر) ریخته شـده و درب آن‌هـا بـا ماشـین دوخت حرارتی دوخته می‌شود. حدود ۳۶۰۰ میلی لیتر محلـول الیـاف نـامحلول در شـوینده خنثـی یـا محلـول الیـاف نـامحلول در شـوینده اسیدی در مخزن دستگاه ریخته و دسـتگاه روشـن می‌شود. تایمر دستگاه روی ۷۵ دقیقه تنظیم گردید (۱۵ دقیقه برای رسیدن به دمای ۱۰۰ درجه ی سلسیوس و ۶۰ دقیقـه بـرای جوشـیدن نمونـه هـا در محلـول شـوینده). بعد تخلیه محلول هضمی ۴۰۰۰ میلی لیتـر آب مقطـر داغ بـه داخـل مخزن ریخته شده و دوباره برای ۵ دقیقه کیسه‌ها در آب مقطر جوشیده شـده شستشو می شوند. پـس از آن مخزن تخلیه شده و درب دستگاه باز شده کیسه‌ها پس از آب گیری در داخل ظـرف حاوی استن و بعد در بین دو لایه پارچه ی تمیز خشک می‌شوند. بعد ۱۲ ساعت در دمای ۱۰۵ درجه سلسیوس خـشک می شـوند و پس از سرد شدن توزین می‌گردند. درصد الیاف نـامحلول در شوینده خنثی یا اسیدی نمونه ها با استفاده از اختلاف محاسبه می شود.

دستگاه انکوم

دستگاه خشک کن آون: دستگاه خشک کن آون (آون آزمایشگاهی یا فور) برای خشک کردن، استریل کردن و انجام تست‌های حرارتی استفاده می‌شود. این دستگاه با ایجاد حرارت خشک و یکنواخت، نقش مهمی در افزایش دقت آزمایش‌ها و کاهش آلودگی‌های احتمالی دارد. مدل UM ساخت Memmert آلمان در آزمایشگاه موجود است. تعیین ماده خشک به معنای اندازه‌گیری مقدار ماده جامد موجود در یک نمونه با حذف رطوبت آن است. این فرآیند معمولاً در آزمایشگاه‌ها برای تعیین میزان مواد مغذی، کیفیت مواد غذایی و سایر محصولات استفاده می‌شود.
روش‌ تعیین ماده خشک با استفاده ازآون به این صورت بوده  که نمونه مورد نظر را وزن کرده و در آون با دمای مشخص (معمولاً ۱۰۳-۱۰۵ درجه سلسیوس) قرار می‌دهند تا رطوبت آن تبخیر شود. پس از مدتی، نمونه را از آون خارج کرده و پس از خنک شدن در دسیکاتور (برای جلوگیری از جذب رطوبت مجدد) وزن می‌کنند. با مقایسه وزن اولیه و وزن خشک شده، مقدار ماده خشک محاسبه می‌شود. 

دستگاه کوره الکتریکی : برای تعیین خاکستر  مواد خوراکی بوده که طی آن مقدار مواد معدنی غیرآلی موجود در یک نمونه (مانند مواد غذایی، پلاستیک، یا مواد شیمیایی) اندازه‌گیری می‌شود. این کار با سوزاندن نمونه در کوره الکتریکی و سپس محاسبه مقدار باقیمانده (خاکستر) انجام می‌شود.

دستگاه کوره الکتریکی
دستگاه بمب کالریمتر :  برای اندازه‌گیری انرژی یا گرمای احتراق یک ماده است. در این دستگاه، نمونه‌ای از ماده مورد نظر در یک محفظه فولادی مقاوم به فشار (بمب) قرار داده می‌شود و سپس در یک محیط پر از اکسیژن سوزانده می‌شود. گرمای حاصل از احتراق به یک حجم معین آب منتقل می‌شود و با اندازه‌گیری افزایش دمای آب، مقدار گرمای آزاد شده محاسبه می‌گردد. کاربردهای آزمایش بمب کالریمتر عبارتند از تعیین ارزش حرارتی سوخت‌های فسیلی و سنتزی (مانند بنزین، گازوئیل، و غیره)، اندازه‌گیری انرژی مواد غذایی و خوراکی‌ها، بررسی خواص احتراقی مواد مختلف و تحقیقات در زمینه شیمی و مهندسی شیمی می باشد.

دستگاه بمب کالریمتر

دستگاه اسپکتروفتومتر: آزمایش اسپکتروفتومتری یک روش تحلیلی است که برای اندازه‌گیری میزان جذب یا عبور نور توسط یک ماده در طول موج‌های مختلف استفاده می‌شود. این آزمایش بر اساس قانون بیر-لامبرت استوار است که بیان می‌کند میزان جذب نور با غلظت ماده و طول مسیر نور در محلول رابطه مستقیم دارد. اسپکتروفتومتری در زمینه‌های مختلف از جمله صنایع کشاورزی ، خوراک دام، غذایی، دارویی، زیست‌شناسی و شیمی کاربرد دارد. نوع این دستگاه در آزمایشگاه تغذیه از شرکت unico بوده و در محدوده نور مرئی کاربرد دارد. برای تست آزمایش های فراسنجه های خونی و برخی تست هایی که دارای پروتکل در  محدوده دامنه نور مرئی توصیه دارند کاربرد دارد.

دستگاه اسپکتروفتومتر
دستگاه میکروسانتریفوژ: این دستگاه از شرکت Vision بوده نوع سانتریفیوژ ۱۲۰۰۰ دور، یخچال دار (برای ویال ۲ میلی) است.

دستگاه میکروسانتریفوژ
 بازگشت به ابتدای صفحه





 
آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح دام
مسئول آزمایشگاه:  خانم مهندس مرحمت قربانی زاده آقجه کند  شماره تماس ۰۴۵۳۱۵۰۵۱۶۳
آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح دام، مرکزی است که با استفاده از دانش ژنتیک، به بهبود و اصلاح نژاد دام‌ها می‌پردازد. این آزمایشگاه‌ها با انجام آزمایش‌های ژنتیکی، اطلاعاتی در مورد ویژگی‌های ژنتیکی دام‌ها مانند مقاومت در برابر بیماری‌ها، تولید شیر و رشد به دست می‌آورند و به دامداران کمک می‌کنند تا بهترین تصمیمات را در مورد پرورش و مدیریت دام‌های خود بگیرند. همچنین، این آزمایشگاه‌ها به تشخیص بیماری‌های ژنتیکی دامی، تهیه بانک DNA و شناسایی میکروارگانیسم‌ها در مواد ژنتیکی و وسایل مورد استفاده در فرآوری دام می‌پردازند. دستگاه و ابزار موجود الکتروفورز، ژل داک، PCR  شرکت بیوراد، سرور با محاسبات بالا برای داده‌های انبوه  و دستگاه فریزر ۷۰- سلسیوس....

نمای داخلی آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح دام

دستگاه PCR :  از این دستگاه برای ارزیابی ژنومیک دامی شامل آزمایش و ارزیابی ژنومیک انواع گونه‌ها و نژادهای دامی است که با هدف بهبود کیفیت و میزان تولیدات دامی ارائه می‌شود. همچنین برای تشخیص بیماری‌های ژنتیکی با تکنیک‌های بیولوژی مولکولی، بیماری‌های ژنتیکی دامی شناسایی می‌شوند. علاوه بر این برای تهیه بانک DNA جهت حفظ ذخایر ژنتیکی دام‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و نیز برای شناسایی و آنالیز میکروارگانیسم‌ها نظیر باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌های موجود در مواد ژنتیکی و وسایل به کار گرفته شده در فرآوری دام انجام می‌شود و بالاخره انجام آزمایش‌های بیان ژن و توالی یابی اگزوم، ژنوم و یا ژن های خاص و انجام کلنی کانت از دیگر قابلیت‌های این دستگاه است.


دستگاه PCR  شرکت بیوراد
دستگاه اﻟﮑﺘﺮوﻓــﻮرز ژل آﮔﺎرز: پس از اتمام الکتروفورز، ژل رنگ آمیزی می‌گردد. به این منظور معمولاً از رنگ کوماسی بریلیانت بلو R۲۵۰ یا اتورادیوگرافی برای پروتئین‌ها و اتیدیوم بروماید برای اسیدهای نوکلئیک استفاده می‌شود. پس از رنگ آمیزی، هر پروتئین، به صورت یک باند دیده می‌شود. به منظور این که بتوان وزن مولکولی پروتئین مورد نظر را مشخص کرد از مارکرهای وزن مولکولی استفاده می‌شود.

الکتروفورز از Padideh Nojen Pars

دستگاه ژل داک از شرکت Kimia Gene دارای دوربین  GPG برای تهیه عکس از ژل آکارز استفاده می‌شود.

دستگاه فریزر ۷۰- درجه سلسیوس با موتور سردکننده قوی با دقت درجه ۴± سلسیوس برای اهداف نگهداری مواد مولکولی و بیولوژیکی در آزمایش‌های مختلف تحقیقاتی گروه کاربرد دارد.
دستگاه فریزر ۷۰- درجه سلسیوس
 بازگشت به ابتدای صفحه





 
آزمایشگاه میکروبیولوژی و فیزیولوژی هضم دام و طیور
مسئول آزمایشگاه:  آقای مهندس رضا ستاری  شماره تماس ۰۴۵۳۱۵۰۵۷۶۲ 
تمامی دستگاه ها زیر تحت پروژه های اساتید گروه راهبری می شود. انواع میکروسکوب، میلکو تستر (دیری اسکن)، بافت پروسسینگ و تست گاز و دستگاه شبیه ساز هضم شکمبه و بعد شکمبه ای (دیزی تو DaisyII) است.

نمای داخلی آزمایشگاه میکروبیولوژی 


اسکلت مونت شده گاو


دستگاه میلکوتستر: دستگاه دیری اسکن پیشرفته و خودکار است. این دستگاه می تواند ظرف مدت زمان بسیار کوتاهی (کمتر از یک دقیقه) نتایج تمام اندازه گیری ها را به شما نشان دهد. دستگاه آنالیز شیر می تواند چربی، پروتئین، لاکتوز، چگالی، نقطه انجماد، pH، دما، رسانایی و … در انواع شیر های به دست آمده از  گاو، بز، گوسفند و …. آزمایش کند. دقت و کارایی این دستگاه در انجام آزمایش ها بسیار سریع است.

دستگاه میلکوتستر

بافت پروسسینگ (تیشو پروسسور | Tissue Processor):
این دستگاه ها به آهستگی تکامل یافته اند تا در استفاده ایمن تر، برای تعداد نمونه های بیشتر استفاده شوند.این دستگاه نمونه هارا را سریعتر پردازش کرده و نتایج تهیه نمونه بافتی با کیفیت بهتری ارائه می دهند. بیشتر پردازنده های مدرن ( تیشو پروسسور ها) از دمای بالا، گردش مایع موثر و چرخه های خلا / فشار برای افزایش پردازش و کاهش زمان پردازش استفاده می کنند. پردازش بافت یک قسمت بسیار مهم در هر آزمایشگاه بافت شناسی است. بافت ها از گروه های بزرگی از سلول ها ساخته می شوند که به صورت خوشه ای به یکدیگر تبدیل می شوند. پردازشگر بافت ( تیشو پروسسور) ابزاری است که برای تجزیه و تحلیل و پردازش نمونه های بافتی از طریق برش، رنگ آمیزی، دهیدراته کردن آن ها استفاده می شود.
پردازش بافت مراحل مورد نیاز برای انتقال یک بافت حیوانی به حالتی است که با یک موم مناسب بافت شناسی در آن نفوذ کرده و بافت تثبیت می شود و می تواند برای برش بخشی روی میکروتوم آماده باشد.پردازش بافت می تواند به صورت دستی (پردازش دستی) انجام شود، اما در مواردی که باید با چندین نمونه کار شود، استفاده از دستگاه پردازش خودکار بافت ( تیشو پروسسور) راحت تر و بسیار کارآمدتر است.

دستگاه بافت پروسسینگ (تیشو پروسسور | Tissue Processo
r)

سیستم برای اخذ تصاویر از بافت‌های مختلف حیوانی

دستگاه تست گاز: این دستگاه برای اندازه گیری گاز تولیدی نمونه‌ها و ناپدید شدن مواد مغذی در شرایط آزمایشگاهی به روش منک و استینگس برای انجام آزمون گاز از دستگاه نیمه اتوماتیک تولید گاز استفاده می‌شود.

دستگاه تست گاز
شکل فوق تست گاز ساخت ایران مشابه دستگاه اتوماتیک آلمانی (Hiberle ) دارای آون گردونه‌دار با جایگاه مربوطه قرار داده شده این دستگاه دارای متعلقات و موادی برای انجام آزمایش تست گاز می‌باشد که عبارت از:
۱- صفحه دوآر که قابلیت چرخاندن حداقل۳۶ سرنگ را به میزان یک دور در دقیقه داشته است
۲- سرنگ‌های شیشه‌ای ۱۰۰ میلی‌لیتری
۳- شیلنگ‌های آکواریومی به میزان پنج سانتی‌متر برای هر سرنگ مجهز به گیره جهت جلوگیری از خروج گاز و مواد غذایی از سرنگ‌ها
۴- ترازوی دقیق با دقت ۰۰۱/۰ میلی‌گرم
  ۵- مواد شیمیایی برای ساختن محلول‌های لازم
 ۶- وازلین
 ۷- کپسول گاز CO۲ می‌باشد.
تجهیزات لازم برای پر کردن سرنگ‌ها شامل:
۱- حمام آب گرم برای ثابت نگه داشتن درجه حرارت مایع شکمبه در حین پر کردن سرنگ‌ها
 ۲- دیس پنسر جهت کشیدن مخلوط مایع شکمبه و محلول‌ها (بزاق مصنوعی، محلول احیاء کننده و غیره).

دستگاه شبیه ساز هضم: این دستگاه بر اساس تکنولوژی شرکت انکوم برای اولین بار در ایران و با استفاده از امکانات داخلی با کیفیت خوب طراحی و ساخته شده و با شماره ۵۱۱۹۹ در تاریخ ۱۴/۰۵/۱۳۸۷ در اداره کل ثبت شرکت ها و مالکیت های صنعتی ایران به ثبت رسیده است.این دستگاه برای شبیه سازی شرایط هضم در دستگاه گوارش انسان و حیوانات طراحی شده است. با کمک این دستگاه امکان تعیین قابلیت هضم مواد خوراکی در معده و روده باریک وجود دارد. همچنین در مورد حیوانات نشخوارکننده می­ توان قابلیت هضم علوفه، کنسانتره و یا خوراک های کاملا مخلوط شده (TMR)را در شکمبه و بخش های پس از شمکبه ای (شیردان و روده باریک) را با این دستگاه تعیین کرد.

دستگاه شبیه ساز هضم شکمبه و بعد شکمبه ای
 بازگشت به ابتدای صفحه





 
فارم مرغداری
مسئول آزمایشگاه: آقای مهندس رضا ستاری  شماره تماس ۰۴۵۳۱۵۰۵۷۶۲
سالن مرغداری گوشتی گروه به ابعاد ۳۰ در ۱۰متر (۳۰۰۰ مترمربع) با قابلیت جوجه ریزی تا ۳۰۰۰ قطعه و دارای ۲۰ پن به ابعاد ۹ مترمربع و قابل تغییر به ابعاد کوچکتر با نحوه پر.رش کف بستر می باشد. همچنین قفس های انفرادی و اجتماعی کوچک نیز در داخل سالن مستقر می‌باشد.

سالن مرغداری گوشتی
 بازگشت به ابتدای صفحه




 
فارم گوسفنداری
مسئول آزمایشگاه: آقای مهندس رضا ستاری  شماره تماس ۰۴۵۳۱۵۰۵۷۶۲
سالن پرورش بره گوسفند دارای۴۰ قفس‌های انفرادی بتنی ثابت و ۴ قفس فلزی متحرک می باشد که برای اهداف پژوهشی در خصوص موضوعات فیزیولوژیکی ، متابولیکی و پرواری مطرح شده در پایان نامه ها و رساله های دانشجویان تحصیلات تکمیلی و طرح های پژوهشی اساتید گروه مورد استفاده قرار می گیرد.

سالن پرورش بره گوسفند دارای۴۰ قفس‌های انفرادی بتنی ثابت



قفس فلزی متحرک برای مطالعات متابولیکی و هضمی
بازگشت به ابتدای صفحه





 
واحد زنبورداری
مسئول آزمایشگاه: آقای مهندس محمد جوادی  شماره تماس ۰۴۵۳۱۵۰۵۷۶۲
این واحد دارای ۳۰ کندو زنبور عسل بوده که برای اهداف آموزشی و تحقیقاتی نگهداری می شود.


بازگشت به ابتدای صفحه





 
واحد لبنیات و پروسس شیر
مسئول آزمایشگاه: آقای مهندس رضا ستاری  شماره تماس ۰۴۵۳۱۵۰۵۷۶۲
واحد کارخانه لبنیات گروه که بخشی از دستگاه‌های آن در سال ۱۳۵۷ خریداری و نصب شده بود، با تکمیل قطعات، اتصالات و رفع نواقصات بهره‌برداری قرار گرفه است . این کارخانه پتانسیل تولید شیر، کره، دوغ، پنیر و سایر محصولات لبنی با ظرفیت تولید ۵۰۰ لیتر در ساعت دارد. کارخانه لبنیات این گروه ضمن فراهم کردن زمینه انجام فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی توسط دانشجویان رشته علوم دامی و صنایع غذایی و رشته‌های مرتبط، در درآمدزایی برای دانشگاه نیز موثر می باشد.

واحد کارخانه لبنیات
 بازگشت به ابتدای صفحه





CAPTCHA
دفعات مشاهده: 3559 بار   |   دفعات چاپ: 752 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر