اولین نشست علمی رویت هلال ماه به همت ستاد استهلال استان اردبیل امروز 20 خرداد ماه با حضور آیت الله دکتر سید حسن عاملی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل در سالن شهید خودسیانی دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد.
در این نشست دکتر صادقی سرپرست دانشگاه ضمن خیرمقدم گویی به حاضرین و نماینده ولی فقیه در استان، اظهار داشت: خوشحالیم ستاد استهلال استان که یکی از دغدغه های مهم نماینده محترم ولی فقیه در استان بود در دانشگاه محقق اردبیلی تشکیل شد و امیدواریم بتوانیم در این زمینه رشد علمی خوبی داشته باشیم.
آیت الله دکتر سید حسن عاملی نماینده ولی فقیه در استان ضمن تشکر از سرپرست دانشگاه در خصوص راه اندازی ستاد استهلال استاد در دانشگاه، گفت: امیدواریم شاهد تحولات خوبی در عرصه استهلال داشته باشیم. وی افزود: مسئله استهلال صرفا مسئله علمی نیست بلکه ما از جهت شرعی نیز حساس هستیم تا در این مسئله خطا نداشته باشیم.
امام جمعه اردبیل ضمن اشاره به آیات و روایات مربوط به استهلال تأکید کرد: مهم ترین بحث در باب استهلال این است که آیا شرع می خواهد ما خود ماه را ببینیم یا ماه نشانه است؟
عاملی گفت: از دانشجویان می خواهیم تا به بررسی این موضوع بپردازند که موضوع رویت هلال نظریه طریقیت است یا موضوعیت.
در ادامه دکتر علی غفاری عضو هیأت علمی دانشگاه محقق اردبیلی و عضو ستاد استهلال استان، گفت: پیامبر اسلام (ص) به سنت استهلال بسیار بها می دادند و چون اعمال شرعی ما نسبت به ماه های قمری می باشد، این باعث می شود که ما نسبت به ماه های قمری و از جمله رویت هلال حساس باشیم.
وی افزود: ماه رمضان از ویژگی های خاصی برخوردار است چرا که این ماه ضیافت الله می باشد و فرصتی است برای هم صحبتی با خداوند.
در ادامه دکتر غفاری ضمن اشاره به اهمیت ستاره شناسی در اسلام، تأکید کرد: درست است ستارگان در قرآن به عنوان زینت آسمان معرفی شده اند اما صرفا برای زیبایی آسمان نیست بلکه علامتی از وجود خداوند است.
در کنار این نشست مهندس ابراهیمی عضو ستاد استهلال استان تهران به صورت تخصصی در مورد مفاهیم، رکوردها و تجارت رصدی در رویت ماه توضیحاتی ارائه داد و گفت: قله سبلان در استان اردبیل که مرتفع ترین قله شمال ایران می باشد، محل مناسبی برای احداث رصدخانه می باشد.
وی سپس به سیر و تحول رویت هلال ماه اشاره کرد و افزود: انسان از بدو خلقت به حرکات ماه در آسمان توجه داشته است.