توسط پژوهشگران دانشگاه محقق اردبیلی مورد بررسی قرار گرفت: سنتز نانوذرات اکسید روی به کمک گیاه خار مریم جهت درمان دیابت و مبارزه با باکتری ‌ها

 | تاریخ ارسال: 1398/6/7 - 14:05 | 
پژوهشگران دانشگاه محقق اردبیلی سنتز نانوذرات اکسید روی به کمک عصاره گیاه خار مریم، خواص ضدباکتریایی و ضددیابتی این نانوذرات را مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، پژوهشگران دانشگاه محقق اردبیلی سنتز نانوذرات اکسید روی به کمک عصاره گیاه خار مریم، خواص ضدباکتریایی و ضددیابتی این نانوذرات را مورد بررسی قرار دادند.
دکتر ابوالفضل بایرامی عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی ضمن تأکید بر اهمیت موضوع مقاومت باکتری ‌ها در برابر آنتی ‌بیوتیک ‌ها، در خصوص اهداف دنبال شده در این طرح، گفت: امروزه حجم بالایی از آنتی‌ بیوتیک ‌ها به‌ طور مستقیم و غیرمستقیم وارد بدن ما می ‌شوند. انواع غذاهای گوشتی و همچنین فرآورده‌ های آنها مانند شیر، تخم ‌مرغ و غیره حاوی آنتی ‌بیوتیک ‌هایی هستند که تولیدکننده استفاده کرده است. لذا ما ناخواسته روزانه مقداری آنتی ‌بیوتیک وارد بدنمان می ‌کنیم که این موضوع موجب افزایش مقاومت باکتری‌ ها در برابر آنتی‌ بیوتیک‌ ها می ‌شود.
وی افزود: در طرح حاضر ما با سنتز نانوذرات ضد باکتری اکسید روی تلاش کردیم از این نانوذرات زیستی به‌ عنوان یک آنتی ‌بیوتیک استفاده کنیم و همچنین قابلیت این نانوذرات جهت حمل داروهای ضددیابت را نیز مورد بررسی قرار داده‌ایم.
بایرامی تصریح کرد: مهمترین ویژگی نانوذرات تولید شده، استفاده از روش سنتز سبز یا دوستدار محیط‌ زیست است. طبیعتاً در این روش هزینه ‌ها کاهش می‌ یابد و محیط‌ زیست کمتر آسیب می ‌بیند. یکی دیگر از ویژگی‌ های این نانوذرات، اثرگذاری سریع آن به سبب نسبت بسیار بالای سطح به حجم آنها است.
عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: در این طرح ما دو هدف اصلی داشتیم، اول اینکه نانوذرات سنتز شده چه تأثیری در کنترل علائم دیابت شیرین دارد، به همین منظور، موش‌ های دیابتی را به کمک این نانوذرات تحت درمان و سپس آنالیزهای مختلف خونی شامل اندازه‌گیری غلظت قند خون، پروفایل لیپیدی و هورمون انسولین قرار دادیم. نتایج حاصل تغییر معنی‌ داری در جهت بهبود وضعیت موش‌ های دیابتی نشان داد. در بحث اثر ضدباکتریایی نیز نانوذرات استفاده شده تا بالای ۹۰ درصد از رشد باکتری‌ها جلوگیری کردند.
وی گفت: در طرح حاضر ابتدا نانوذرات اکسید روی با عصاره گیاه خار مریم تهیه ‌شده و پس از پشت سر گذاشتن مراحل مشخصه‌ یابی از قبیل شکل، اندازه، مساحت سطح، فاز، خواص نوری و خواص دمایی به‌عنوان یک نانودارو جهت درمان موش ‌های دیابتی مورد استفاده قرار گرفته است. در ادامه نتایج به ‌دست ‌آمده با نتایج به‌ دست ‌آمده از درمان به‌ وسیله انسولین مقایسه شده است. همچنین اثر ضدباکتریایی این نانوذرات بر روی دو‌گونه باکتری با نام علمی،  Escherichia coli و Staphylococcus aureus ارزیابی شده است.
گفتنی است این پژوهش حاصل تلاش ‌های فرید محمدی اروانق  دانشجوی مقطع کارشناسی ‌ارشد، دکتر ابوالفضل بایرامی و دکتر عزیز حبیبی اعضای هیات ‌علمی دانشگاه محقق اردبیلی است که با همکاری دکتر شیما رحیم پوران از دانشگاه مالایای مالزی به انجام رسیده است. همچنین نتایج این کار در مجله‌ Materials Science & Engineering C با ضریب تاثیر ۴٫۹۵۹ ( جلد ۹۷، سال ۲۰۱۹، صفحات ۳۹۷ تا ۴۰۵) به چاپ رسیده است.


CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1251 بار   |   دفعات چاپ: 151 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر