عنوان برنامه: نشست تخصصی نقد و بررسی آثار اسماعیل آکا
مکان: دانشکده علوم انسانی
زمان: ۹۴/۰۸/۲۰ بمدت ۲ ساعت
خلاصه ای از برنامه اجرا شده:
نشست تخصصی نقد و بررسی آثار اسماعیل آکا به همت دفتر توسعه فرهنگی آذربایجان و با مشارکت انجمن علمی تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی و اداره کل کتابخانههای عمومی استان اردبیل در سالن کتابخانه مرکزی اردبیل برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر سجاد حسینی، سرپرست دفتر توسعه فرهنگی آذربایجان، ضمن خیر مقدم به میهمانان، هدف از برگزاری این نشست را ارتقاء علمی و آشنایی بیشتر با حوزه مطالعاتی دوره تیموری عنوان کرد و تصریح کرد که بحث تاریخ تیموریان یکی از مهمترین مباحث تاریخ و تمدن ایران است و تیموریان بر خلاف آنچه تا به حال در مورد آنها گفته شده؛ فقط ویرانگر تمدن نبودند، میرزاده های تیموری بیشتر اهل تمدن سازی بودند تا جنگاوری و ویران کردن تمدن.
وی افزود: در این نشست بیشتر بر روی منابع ناشناخته تیموری در ایران و نقد و بررسی آثار و شخصیت پروفسور اسماعیل آکا (پژوهشگر جمهوری ترکیه در حوزه تاریخ و تمدن ایران) که بخش بزرگی از عمر خودش را در راه مطالعات تاریخ تیموری و ترکمانان گذاشته، تکیه خواهیم کرد.
در ادامه این نشست، دکتر اکبر صبوری، پژوهشگر و متخصص تاریخ دوره تیموری و مترجم آثار اسماعیل آکا با بیان این مطلب که پروفسور اسماعیل آکا یکی از تیموری پژوهان برجسته جهان است، تصریح کرد: حوزه کاری و تحقیقاتی اسماعیل آکا را میتوان به دو بخش تالیفات، و تصحیح و ترجمه تقسیم کرد. از تالیفات ایشان می توان به کتاب «تیمور و حکومت او» چاپ ۱۹۹۱ میلادی، کتاب «شاهرخ و زمان وی» چاپ ۱۹۹۴ م، کتاب «تیموریان» چاپ ۱۹۹۴ م، کتاب «حاکمیت ترکمانان در ایران» چاپ ۲۰۰۱ و مقالات متعددی که ایشان در حوزه مطالعات تاریخ تیموریان نوشته اند، اشاره کرد.
وی افزود: در طی سالهای اخیر، بیشتر کتابها و مقالات اسماعیل آکا را به زبان فارسی ترجمه کرده ام. اولین کتاب ترجمه شده، کتاب تیموریان است که در نه بخش نگاشته شده است . شاید بتوان پس از کتاب «تیموریان کمبریج» و «برآمدن و فرمانروائی تیمور»، کتاب «تیموریان» را سومین تکنگاری مهم درباره تیمور و خاندان او دانست. ایشان در ادامه اظهارات خود گفت: در بخش نه کتاب تیموریان، به اجمال اوضاع اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تیموریان از جمله تشکیلات اداری، سپاه، فعالیتهای عمرانی، تجاری، زراعی، وضعیت اجتماعی، حرکتهای دینی، ادبیات چغتائی، تصویرگری، مینیاتور و موسیقی بررسی شده است.
دکتر صبوری، تیموری شناس برجسته ایرانی تصریح کرد: نوشته های اسماعیل آکا، موشکافه و علمی است و پی نوشته ها و توضیحات بر غنای علمی کتاب افزوده است؛ چراکه محقق با آوردن استنادهای تاریخی، موضوعاتی که در خارج از متن کتاب قرار می گیرد، در پانوشته ها قرار داده است.
وی افزود: با اینکه در ارزش علمی و پژوهشی آثار اسماعیل آکا شک و تردیدی نیست، اما روش پژوهشی وی، روایی و توصیفی است و تحلیل هایی که در کتابهای نویسندگان غربی می بینیم، در آثار اسماعیل آکا به ندرت دیده می شود.