روابط عمومی

EN | AR |

به میزبانی دانشگاه محقق اردبیلی؛ سومین کنفرانس بین‌المللی صیانت از منابع طبیعی و محیط‌زیست و دومین همایش ملی مدیریت پسماند آغاز به کار کرد

سومین کنفرانس بین‌المللی و ششمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط‌زیست و دومین همایش ملی مدیریت پسماند به میزبانی دانشگاه محقق اردبیلی آغاز به کار کرد.
به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه، دکتر اسماعیل چمنی سرپرست دانشگاه محقق اردبیلی ۲۱ شهریور در مراسم افتتاحیه این کنفرانس گفت: این دانشگاه به همراه سایر دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی اهتمام ویژه‌ای برای صیانت از محیط‌زیست و منابع طبیعی دارد.
وی با بیان اینکه برداشت آب‌های زیرزمینی، آلودگی هوا، آب‌وخاک، ریزگردها و ... بر کیفیت زندگی اثر می‌گذارد، اظهار کرد: ما انسان‌ها تعادل و توازن طبیعت را برهم زده‌ایم و اثرات مخرب زیست‌محیطی ایجاد کرده‌ایم.
سرپرست دانشگاه محقق اردبیلی با بیان اینکه به‌شدت نیازمند تغییر نگرش و تغییر در رفتار فردی و اجتماعی نسبت به محیط‌زیست و منابع طبیعی هستیم، ادامه داد: باید برای صیانت از محیط‌زیست و منابع طبیعی و فرهنگ‌سازی در این زمینه به‌صورت جهادگونه عمل کنیم وگرنه در آینده با مشکلات و چالش‌هایی مانند زمین‌های لم‌یزرع، بیابان، خشکسالی و ... مواجه خواهیم شد.
چمنی اضافه کرد: این کنفرانس با اهداف فراهم‌سازی بستر مناسب برای انتقال اندیشه‌ها، فناوری‌ها و تجربه‌های محققان، خبرگان و مدیران کشورهای مختلف، تبیین ضرورت توسعه و ترویج صحیح فرهنگ و مدیریت نوین منابع طبیعی و محیط‌زیست، ایجاد هم‌سویی و هماهنگی بین مسئولان اجرایی، مدیران، متخصصان و پژوهشگران، بسترسازی برای شناخت اصولی و گسترده متقابل صنعت و دانشگاه، کمک به ایجاد فرهنگ مصرف بهینه منابع و امثالهم برگزار می‌شود.
کمال‌الدین میرجعفریان معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اردبیل هم گفت: در حوزه صیانت از محیط‌زیست و منابع طبیعی دو مقوله وجود دارد که سیاست‌گذاری‌ها و راهبردهای تدوین شده در سطح کلان و خود انسان و نحوه نگرش این دو مقوله هستند.

وی با بیان اینکه اگر خود فرد به صیانت از محیط‌زیست و منابع طبیعی پایبند نباشد همه برنامه‌ها ابتر می‌ماند، ادامه داد: در این حوزه نیازمند آسیب‌شناسی هستیم و تا زمانی که آسیب‌شناسی نکرده و آسیب‌ها را نشناسیم نتیجه نمی‌گیریم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اردبیل با بیان اینکه باید سیاست‌گذاری‌ها در حوزه منابع طبیعی و محیط‌زیست از دل این‌گونه کنفرانس‌ها به دست آید، اظهار کرد: مدیریت پسماند باید به‌صورت تلفیقی انجام شود و در آن علم و عمل باهم تلفیق شوند تا منجر به نتیجه بشود.
میرجعفریان با بیان اینکه برای صیانت از محیط‌زیست و منابع طبیعی نیازمند برنامه جامع و اثربخش هستیم، بیان کرد: این برنامه باید از دل همایش‌های علمی و پژوهشی بیرون بیاید.
دکتر رسول اشرفی‌پور رئیس شورای‌عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نیز در این کنفرانس گفت: منابع طبیعی و محیط‌زیست مهم‌ترین میراث و حیاتی‌ترین ظرفیت بهینه سرزمینی هر کشور است.

وی با بیان اینکه بدون توجه به بنیان‌های زیست‌محیطی به آسایش عمومی دست پیدا نمی‌کنیم، تصریح کرد: هر طرح توسعه‌ای باید همراه با احترام به محیط‌زیست باشد؛ اما در صحبت حرف از ارزیابی اثرات زیست‌محیطی، پیوست زیست‌محیطی و ... در پروژه‌ها می‌زنیم؛ اما در عمل به آن پایبند نیستیم.
اشرفی پور با اشاره به اینکه حفاظت و  صیانت از منابع طبیعی و محیط‌زیست الزاماتی دارد که باید به آن عمل کینم، اضافه کرد: اولین الزامات در این زمینه آگاهی از میزان منابع و مقدار استفاده از آن یا شاخص رد پای اکولوژی است.
رئیس شورای‌عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: حدود سه برابر ظرفیت زیستی کشور از منابع استفاده می‌کنیم و خیلی از طرح‌های توسعه در کشور ما از نظر رفاه و آسایش نسبی به‌جای مطمئنی نمی‌رسد.
این مسئول با بیان اینکه الزام دیگر در حوزه صیانت و حفاظت از منابع طبیعی و محیط‌زیست، قوانین و ضوابط مربوطه در کشور است، افزود: قوانین در این حوزه به سه دسته قوانین کنترل و فرمان، قوانین سازوکارهای بازار و قوانین داده بنیان تقسیم می‌شود؛ اما در کشور ما رشد قوانین موجود بیشتر در دسته اول اتفاق افتاده؛ ولی در قوانین دسته دوم و سوم زیاد رشد نکرده‌ایم.
رئیس شورای‌عالی جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بیان کرد: الزام سوم در این زمینه، ریل‌گذاری درست سیاست‌گذاری‌ها است.
میانگین روزانه تولید پسماند شهری در کشور ۸۰۰ گرم است
دکتر ابوعلی گلزاری عضو شورای راهبردی پژوهش و فناوری سازمان حفاظت محیط‌زیست و عضو هیئت‌مدیره کانون بازیافت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری هم گفت: میانگین میزان تولید پسماند در کشور ۸۰۰ گرم است.
وی با بیان اینکه به آینده مدیریت پسماند امیدوار نیستیم، تصریح کرد: مدیریت پسماند بحث رفتاری است که باید آن‌قدر درست رفتار کرده و آموزش ببینیم تا یاد بگیریم.
گلزاری با اشاره به اینکه حتی در دانشگاه‌های کشور علی‌رغم برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌های متعدد، تفکیک پسماند نداریم، اضافه کرد: اسناد بالادستی و چشم‌انداز خوبی در حوزه مدیریت پسماند وجود دارد؛ اما به‌درستی به این اسناد عمل نمی‌کنیم.
عضو شورای راهبردی پژوهش و فناوری سازمان حفاظت محیط‌زیست و عضو هیئت‌مدیره کانون بازیافت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری با بیان اینکه میانگین روزانه تولید پسماند شهری در کشور ۸۰۰ گرم و میانگین روزانه تولید پسماند روستایی در کشور ۵۰۰ گرم است، ادامه داد: هر روز ۵۸ هزار تن پسماند در کشور تولید می‌شود.
به گفته گلزاری، اقتصاد چرخشی، جایگزینی مناسب و پایدار برای اقتصاد خطی است که برخی از کشورها و بسیاری از بنگاههای تولیدی و تجاری - بازرگانی کشورهای توسعه‌یافته، مطالعات و فعالیتهای گسترده‌ای را در این زمینه شروع کردهاند.
این مسئول اضافه کرد: اقتصاد چرخشی در سراسر جهان به‌عنوان شیوه‌ای برای افزایش غلبه بر مدلهای تولید و مصرف فعلی بر اساس رشد مداوم اقتصادی و افزایش توانایی منابع تولیدی است که با ترویج پذیرش الگوهای بسته تولید درون نظام اقتصادی چرخشی، با هدف افزایش بهرهوری، منابع تولیدی و حفظ محیط‌زیست را هم‌زمان موردتوجه قرار میدهد.
ارزش‌گذاری ۲۵ منطقه تحت مدیریت سازمان محیط‌زیست
دکتر لیلا زمانی مدیرکل دفتر اقتصاد و فناوری سازمان حفاظت از محیط‌زیست کشور در ارتباط آنلاین با این کنفرانس هم گفت: تا سال ۱۳۹۹ تقریباً ۲۵ منطقه از مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط‌زیست ارزش‌گذاری اقتصادی شده است.
وی با بیان اینکه امسال هم ۶ استان از حمله استان اردبیل ارزش‌گذاری اقتصادی می‌شود، اضافه کرد: از سال گذشته روش نقشه‌سازی خدمات اکوسیستم را به‌روز کرده‌ایم و از آخرین فناوری‌ها و روش‌های روز دنیا در این زمینه استفاده می‌کنیم.
مدیرکل دفتر اقتصاد و فناوری سازمان حفاظت از محیط‌زیست کشور با بیان اینکه ارزش‌گذاری اقتصادی حرکت نوپایی در دنیا است، ادامه داد: در کشور ما هم این کار از سال ۸۶ شروع شده است.
این مسئول با بیان اینکه در ارزش‌گذاری اقتصادی کیفیت زیستگاه، نگهداشت خاک، تولید آب و ... را از جمله شاخص‌ها قرار داده‌ایم، تشریح کرد: دستورالعمل ارزیابی خسارات در طرح‌های توسعه‌ای را هم در دستور کار قرار داده‌ایم.
مدیرکل دفتر اقتصاد و فناوری سازمان حفاظت از محیط‌زیست کشور با بیان اینکه تغییر کاربری اراضی در عرضه خدمات اکوسیستمی تأثیرگذار است، بیان کرد: در مورد هزینه خسارات پروژه‌ها هم اقداماتی انجام داده‌ایم و ۱۰ پروژه را هم محاسبه کرده‌ایم و برای محاسبه خسارات طرح در گام اول باید ارزش منطقه مشخص شود.
دکتر امین آرین مشاور انجمن کارفرمایان صنایع چوب ایران هم گفت: اقتصاد چرخشی به دنبال کاهش برداشت از منابع، استفاده حداکثری، بازیافت و دفع حداقلی است.
وی بیان کرد: برداشت بیش از حد از منابع عدم بازیافت و مواردی ازاین‌دست از جمله دلایل گذر از اقتصاد خطی به اقتصاد چرخشی است.
مشاور انجمن کارفرمایان صنایع چوب ایران ادامه داد:  تولید و مصرف کالاها، خدمات و انرژی از مواد با پایه توده زیست را اقتصاد زیستی گویند.
آرین با اشاره به رویکردهای اقتصادی زیستی چرخشی در صنعت چوب تصریح کرد: مدیریت پایدار منابع، سیاست‌گذاری جهت تشویق منابع چوبی، آبشاری کردن استفاده از چوب، اجرای مدل‌های اقتصاد چرخشی در صنایع و مدیریت بازیافت از جمله این رویکردها هستند.
دکتر علی رسولزاده عضو هیئت‌علمی دانشگاه محقق اردبیلی و رئیس دومین همایش مدیریت سبز پسماند هم گفت: برای این کنفرانس نزدیک ۷۰۰ مقاله ارسال شده بود.
وی با بیان اینکه در دنیا پسماند را یک ثروت می‌دانند، تصریح کرد: تولید پسماند در کشور ما حدود ۲ برابر استاندارد جهانی است؛ اما تنها ۳ درصد پسماند بازیافت می‌شود.
رسولزاده با بیان اینکه در کشور ما در حوزه مدیریت پسماند سیاست‌گذاری نمی‌شود؛ بلکه دچار سیاست‌زدگی هستیم، ادامه داد: تا زمانی که تصمیم‌گیری‌ها و مدیریت‌ها جنبه علمی و کارشناسی نداشته باشد چیزی عمل نمی‌شود.
عضو هیئت‌علمی دانشگاه محقق اردبیلی و رئیس دومین همایش مدیریت سبز پسماند با بیان اینکه حال‌ و روز محیط‌زیست در کشور ما اصلاً خوب نیست، تشریح کرد: به همین دلیل شاهد بحران‌هایی چون خشکسالی، فرونشست زمین، شکاف زمین، خشک‌شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها هستیم.
نادر تقی‌زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل هم گفت: طبیعت برای نظام تکوینی الهی و بقای موجودات زنده آفریده شده است.
وی اضافه کرد: فرسایش خاک در کشور ما ۸ برابر متوسط جهانی و از نظر شتاب بیابان شدگی جزو ۵ کشور جهان هستیم.
انتهای پیام
******************************************************************



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 539 بار   |   دفعات چاپ: 46 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر