خودمراقبتی اقدامات و فعالیتهای آگاهانه، آموخته شده و هدفداری است که فرد به منظور حفظ حیات و تأمین، حفظ و ارتقای سلامت خود و خانوادهاش انجام میدهد. قدر مسلم اگر خودمراقبتی را مجموعهای از رفتارها و اعمالی بدانیم که ریشه در اعتقادات، فرهنگ و آموزههای فرد دارد و هرچه مبانی این اعتقادات از درستی و استحکام بالاتری برخوردار باشد میتوان نتیجه گرفت فرد در تامین سلامت خود از ضریب موفقیت بهتر و بالاتری بهرهمند خواهد بود. با مروری هرچند گذرا به احادیث و روایات منتصب به پیامبر اسلام و ائمه معصومین(ع)، به توصیه های این بزرگواران در رعایت بهداشت جسم و جان و مسئولیتی که برعهده هر انسان از سوی خداوند در راستای این هدف گذاشته شده است برمیخوریم و فراتر از آن آیات روشن و محکم قرآن کریم در این زمینه است که اصولا هدف نزول قرآن و رسالت پیامبر را هدایت بشر به سوی کمال و رسیدن به جایگاه توام با آرامش، سعادت و سلامت جسم و جان بیان می کند و خود قرآن به روشنی و وضوح راههای رسیدن به سلامت جسمانی و معنوی را به انسانها نشان می دهد.
|
این مقدمه میتوان با اطمینان ادعا نمود که در جامعه اسلامی ما واژه خود مراقبتی کلمهای آشنا است و از ابتدایی ترین و پایهای ترین اصول مذهبی و از واجباتی است که خداوند کریم برعهده یکایک ما گذارده است و ما را در برابر تامین سلامت یکایک اعضا و جوارح مسئول دانسته است .
خود مراقبتی میتواند حیطه های ارتقای سلامت، اصلاح شیوه زندگی، پیشگیری از بیماری، ارزیابی علایم، حفظ سلامت، درمان بیماری و توان بخشی را در بر بگیرد و ضمن بهبود سلامتی وکیفیت زندگی، هزینه های سلامت کاهش را هم در بر داشته باشد.
پس یادمان نرود :
یک عمر سلامت با خود مراقبتی