پایگاه مقاومت دانشگاه محقق اردبیلی- گزارش حلقه های صالحین
گزارش حلقه تربیتی صالحین شهید پوررحیمی 18/06/92

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1392/6/24 - 11:16 | 

  بسمه‌تعالی

 

  عن الرضا(ع): ... و قال تعالی: «فالیوم ننساه کما نسوا لقاء یومهم هذا» ای نترکهم کما ترکوا الاستعداد للقاء یومهم هذا.(1)

  از امام رضا(ع) روایت شده است: ... اینکه خداوند متعال فرمود: «پس امروز ما آنها (کافران) را فراموش می کنیم همان گونه که دیدار چنین روزی را فراموش کردند» ; یعنی همان طور که آنان آماده شدن برای دیدار چنین روزی را رها کردند، ما نیز آنان را رها می کنیم.

  جلسه حلقه صالحین شهید پوررحیمی در مورخ 18/06/92 رأس ساعت 12 با تلاوت آیاتی چند از کلام‌ا.. مجید (سوره ص – آیه 26) توسط برادر مرادی در دانشکده علوم‌انسانی برگزار گردید در این جلسه که با عنوان اثرات یاد قیامت در زندگی روزمره تشکیل شده بود تک‌تک حاضران ضمن بیان مطالبی که خلاصه‌ای از آن در زیر آورده شده است به بیان نظرات خود و سخن از معصومین پرداخته و با ذکر منابعی برای تحقیق بیشتر درباره موضوع حاضران را به مطالعه بیشتر دعوت نمودند :

آثار یاد مرگ و قیامت

  هـمـان گـونـه کـه گـفـتـیـم اگـر بـه دنـبـال یـاد مـرگ وقـیـامـت ، عـمـل باشد و یا دست کم انسان با توجه خاص و با دیده عبرت به مرگ نظر کند، بطوری که در انسان جنبش ایجاد کند، آثار و ثمره های گوناگونی برای او ایجاد خواهد شد که در روایات به آن اشاره شده و گوشه هایی از آن در اینجا آورده می شود :

1 ـ زنده شدن دل و آسان شدن مرگ

  پیامبر اکرم (ص ) فرمود: َکـْثـِرُوا ذِکـْرَالْمـَوْتِ، فـَمـا مـِنْ عـَبـْدٍ اَکـْثـَرَ ذِکـْرَهُ اِلاّ اَحـْیـَی اللّهُ قـَلْبـَهُ وَ هـَوَّنَ عـَلَیـْهـِ الْمَوْتَ)

  زیـاد بـه یـاد مـرگ بـاشـیـد، پـس بـنـده ای کـه زیـاد بـه یـاد مـرگ بـاشـد خـداونـد دل او را زنده و مرگ را بر او آسان می کند .

2 ـ بی اعتنایی به دنیا و آمرزش گناهان

  رسول خدا (ص ) در جای دیگر، پس از تاءکید نسبت به (یاد مرگ بودن ) فرمود :

  فـَاِنَّهُ یـُمـَحِّصُ الذُّنُوبَ وَ یُزَهِّدُ فِی الدُّنْیا، فَاِنْ ذَکَرْتُمُوهُ عِنْدَ الْغِنی هَدَمَهُ وَ اِنْ ذَکَرْتُمُوهُ عِنْدَ الْفَقْرِ اَرْضاکُمْ بِعَیْشِکُمْ

  همانا، بسیار به یاد مرگ بودن ، گناهان را پاک می کند و (انسان را) در دنیا زاهد بار می آورد. اگـر هـنـگـام بی نیازی به یاد مرگ بیفتید (احساس ) بی نیازی را نابود می کند و اگر هنگام فقر به یاد آن بیفتید شما را به زندگی تان ، راضی می نماید .

  حضرت علی (ع ) نیز فرمود : مَنْ ذَکَرَ الْمَوْتَ رَضِیَ مِنَ الدُّنْیا بِالْیَسیرِ

  کسی که مرگ را یاد کند، به کم از دنیا رضایت می دهد .

3ـ بیداری از غفلت و نابودی شهوات

  امام صادق (ع ) فرمود :

  ذِکـْرُ الْمـَوْتِ یـُمـیـتُ الشَّهـَواتِ فِی النَّفْسِ وَ یَقْلَعُ مَنابِتَ الْغَفْلَهِ وَ یُقَوِّی الْقَلْبَ بِمَواعِدِ اللّهِ وَ یُرِقُّ الطَّبْعَ وَ یَکْسُرُ اَعْلامَ الْهَوی

  یـاد مـرگ شـهـوتـهـا را در نـفـس مـی مـیـرانـد، ریـشـه هـای غـفـلت را مـی کـَنـد، دل را به وعده های خداوند تقویت و طبع را رقیق می کند و نشانه های هوای نفس را می شکند بـنابراین ، هر کس بیشتر از دیگران به یاد مرگ باشد، از همه زیرکتر است .

  امام صادق (ع ) از پیامبر اکرم (ص ) چنین نقل می کند : اَکْیَسُ النّاسِ مَنْ کانَ اَشَدُّ ذِکْرا لِلْمَوْتِ

  زیرکترین مردم کسی است که شدیدتر (و بیشتر) به یاد مرگ باشد

  زمینه سازهای یاد مرگ و قیامت چـیـزهـای مـخـتـلفـی وجـود دارد کـه باعث می شود انسان از خواب غفلت بیدار شده و به یادمرگ باشد و در پی آن ، به تکاپوی اصلاح کار خویش برآید .

  به برخی از آنها اشاره می شود :

1 ـ تلاوت آیات قرآن

  یـکـی از مـرضهای روحی غفلت است و تلاوت آیات قرآن در زمینه های مختلف مانند مرگ ، قیامت ، بهشت ، جهنّم و تفکّر در آیات ثواب و عذاب ، انسان را متنبه می سازد .

  پیامبر (ص ) فرمود : لاتَغْفُلْ عَنْ قَرائَهِ الْقُرْانِ فَاِنَّ الْقُرْانَ یُحْیِی الْقَلْبَ

  از قرائت قرآن غافل نشو؛ زیرا قرآن ، دل را زنده می کند .

  همچنین علی (ع ) فرمود : اِنَّ اَحْسَنَ الْقِصَصِ وَ اَبْلَغَ الْمَوْعِظَهِ وَ اَنْفَعَ التَّذَکُّرِ کِتابُ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ

  نیکوترین داستان ، رساترین موعظه و نافع ترین یادآوری ، کتاب خدای عزّوجلّ است .

1 ـ تشییع جنازه

  عـامـل مـؤ ثـر دیگر برای یاد مرگ ، تشییع جنازه است ؛ البته اگر با دیده عبرت همراه باشد. حـضـرت عـلی (ع ) جـنـازه ای را تـشـیـیـع مـی کـرد. هـنـگـامـی کـه جـنـازه را در قـبـر گـذاشـتـند، اهل و فامیلهای جنازه ، گریه و زاری را شروع کردند .

  پس حضرت فرمود :

  اَمـا وَاللّهِ لَوْ عـایـَنـُوا مـا عایَنَ لَاءَذْهَلَهُمْ ذلِکَ عَنِ الْبُکاءِ اَما وَاللّهِ اَنَّ لَهُ عَلَیْهِمْ لَعَوْدَهً ثُمَّ عَوْدَهً حَتّی لایُبْقی مِنْهُمْ اَحَدا ثُمَّ قامَ فیهِمْ فَقالَ: اُوصیکُمْ عِبادَاللّهِ بِتَقْوَی اللّهِ الَّذی ضَرَبَ لَکُمُ الْاءَمْثالَ وَ وَقَّتَ الاْ جالَ

  آگاه باشید! به خدا قسم اگر اینان می دیدند آنچه را او دید، از گریه دست می کشیدند. آگاه باشید! به خدا قسم ، همانا مرگ برای ایشان باز می گردد و باز می گردد تا احدی از ایشان را باقی نگذارد. سپس حضرت ، میان ایشان ایستاد و فرمود: بندگان خدا شما را به تقوای خدا توصیه می کنم ، همان خدایی که برای شما مَثَلها زده و اجلها را تعیین نموده است .

  همچنین پیامبر اکرم (ص ) فرمود : عَوِّدُوا الْمَرْضی وَاتَّبِعُوا الْجَنائِزَ یُذَکِّرُکُمُ الاْ خِرَهَ

  بیماران را عیادت و جنازه ها را تشییع کنید که آخرت را به یادتان می آورد .

  رسـول اکـرم (ص ) هر بار تشییع جنازه می رفت ، غم او را فرا می گرفت ، کم سخن می گفت و بسیار (با خود) حدیث نفس ‍ می کرد.

3 ـ زیارت اهل قبور

  اسـلام دربـاره زیـارت اهـل قبور تاءکید و سفارش کرده ، بخصوص درباره زیارت قبور امامان مـعصوم (ع )، پدر و مادر، صلحا و بزرگان .

  انسان باید توجه داشته باشد که روزی خـود بـه آنـهـا مـلحـق مـی شـود و تـوجـه کـنـد کـه زبـان حال مردگان که دستشان از دنیا و عمل ، کوتاه است ، چیست ؟

  حضرت علی (ع ) هنگامی که به زیارت اهل قبور رفته بود، فرمود :

  اَلسَّلامُ عـَلَیـْکـُمْ یـا اءَهْلَ الْقُبُورِ، اَنْتُمْ لَنا سَلَفٌ وَ نَحْنُ لَکُمْ خَلَفٌ وَ اِنّا اِنْ شاءَ اللّهُ بِکُمْ لاحِقُونَ ... ثُمَّ قالَ: اَما اءِنَّهُمْ اِنْ نَطَقُوا لَقالُوا: وَجَدْنَا التَّقْوی خَیْرَ زادٍ

  رسـول اکـرم (ص ) هر بار تشییع جنازه می رفت ، غم او را فرا می گرفت ، کم سخن می گفت و بسیار (با خود) حدیث نفس ‍ می کرد.

  سـلام بـر شما ای اهل قبور! شما پیشینیان ما و ما جانشین شما هستیم و بطور یقین ان شاءاللّه ، ما بـه شـمـا مـلحق می شویم ...

  سپس فرمود: آگاه باشید! اگر ایشان سخن می گفتند به یقین می گفتند: ما پرهیزکاری را بهترین توشه یافتیم .

  حضرت علی (ع ) فرمود :

  فَاحْذَرُوا ضَیْقَهُ وَ ضَنْکَهُ وَ ظُلْمَتَهُ وَغُرْبَتَهُ، اِنَّ الْقَبْرَ یَقُولُ کُلَّ یَوْمٍ: اَنَا بَیْتُ الْغُرْبَهِ اَنَا بَیْتُ التُّرابِ ، اَنَا بَیْتُ الْوَحْشَهِ، اَنَا بَیْتُ الدُّودِ وَ الْهَوامِّ وَ الْقَبْرُ رَوْضَهٌمِنْ رِیاضِ الْجَنَّهِ اَوْ حُفْرَهٌ مِن حُفَرِ النّیرانِ

  پـس بـتـرسـیـد از تـنـگـی ، تـاریکی و غربت در قبر، همانا قبر در هر روز می گوید: من خانه غـربـتـم ، مـن خـانـه خـاکـم ، من خانه وحشتم ، من خانه کرم و جانورم ؛ و قبر یا باغی از باغهای بهشت است و یا گودالی از گودالهای جهنّم .

  مشاهده مرگ و زندگی در جهان طبیعت اگـر انـسـان بـا دیـدی وسـیع ، جهان هستی و اطراف خود را بنگرد، منظره های شکوهمندی را می بـیـنـد کـه هـمـگـی بـا زبان بی زبانی ، فریاد بر زنده شدن مردگان می زنند و بروشنی انسان را به یاد مرگ و رستاخیز می اندازند هـمـه ساله در فصل زمستان فعالیت و جنب جوش زمین و گیاهان از بین رفته و گویی که هرگز رنـگ سـبـزی و خـرّمـی را بـه خـود نـدیـده اسـت وخـمـودگی و جمود همه جا را فرامی گیرد و در فصل بهار، حیات زمین و گیاهان تجدید شده و جهان غرق در طراوت ، تحرّک و خرّمی می گردد .

  قرآن کریم در همین زمینه به انسان توجه می دهد و می فرماید :

  وَ تَرَی الاَْرْضَ هامِدَهً فَاِذا اَنْزَلْنا عَلَیْهَاالْماءَ اهْتَزَّتْ وَ رَبَتْ وَ اَنْبَتَتْ مِنْ کُلِّ زَوْجٍ بَهیجٍَ ذلِکَ بِاَنَّ اللّهَ هُوَ الْحَقُّ وَ اَنَّهُ یُحْیِی الْمَوْتی وَ اَنَّهُ عَلی کُلِّ شَیْءٍ قَدیرٌ

  و زمـیـن را مـی بـیـنـی کـه خـشـک و بـی گـیـاه است . پس نگاهی که آب باران را بر آن فرو می فـرسـتـیـم بـه حـرکـت در مـی آیـد و نـمـو مـی کـنـد و انـواع گـیـاهـان زیـبا را می رویاند. اینها دلیل بر آن است که خدا حقّ است ؛ مردگان را زنده می کند و بر هر کاری تواناست .

  قرآن از این تجدید حیات طبیعی که برای انسانها محسوس است ، استفاده کرده و می فرماید :

  وَ اللّهُ اَنْبَتَکُمْ مِنَ الاَْرْضِ نَباتاَ ثُمَّ یُعیدُکُمْ فیها وَ یُخْرِجُکُمْ اِخْراجا

  خـداونـد شـمـا را (مانند نباتات ) از زمین رویانید. سپس شما را به سوی زمین بر می گرداند و دیگر بار شما را از زمین خارج می سازد .

  قـرآن در جای دیگر، تجدید حیات انسانها را با گیاهان مقایسه کرده و به انسان تنبّه می دهد و می فرماید :

  وَ اَحْیَیْنا بِهِ بَلْدَهً مَیْتا کَذلِکَ الْخُروُجُ

  و بـدیـن تـرتیب سرزمین مرده را به وسیله آب باران زنده ساختیم . خروج و زنده شدن مردگان در قیامت نیز، چنین است .

  بـه حـقـیـقـت جـای بـسـی تـعـجـّب اسـت کـه کـسـانـی ایـنـهـا را مـشـاهـده کـرده و در عـیـن حال ، نه تنها به یاد رستاخیز نمی افتند، بلکه آن را انکار می کنند .

  حضرت علی (ع ) فرمود : عَجِبْتُ لِمَنْ اَنْکَرَ النَّشْاءَهَ الاْ خِرَهَ وَ هُوَ یَرَی النَّشْاءَهَ الاُْولی

  تعجب می کنم از کسی که نشاءت آخرت را انکار می کند، در حالی که دنیا را می بیند .

  در پایان جلسه با نثار صلواتی پایان یافت.

 

 

 

نشانی مطلب در وبگاه پایگاه مقاومت دانشگاه محقق اردبیلی:
http://uma.ac.ir/find-20.525.2401.fa.html
برگشت به اصل مطلب