روابط عمومی- اخبار
سلسله گفتگوهای تخصصی با اعضای هیات علمی -5 دکتر شمخالی: توجه به صداقت علمی بسیار مهم است / ابتکار و نوآوری در مجلات با IF بالا حرف اول را می زند

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1397/6/11 - 16:19 | 
عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی توجه به صداقت علمی را بسیار مهم دانست و گفت: ابتکار و نوآوری در مجلات با IF بالا حرف اول را می زند.
دکتر امیرناصر شمخالی نفر اول دانشگاه محقق اردبیلی از نظر نسبت IF بر MIF مقاله در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه  به تشریح فعالیت های علمی و پژوهشی خود پرداخت.
روابط عمومی دانشگاه: لطفا در مورد مقالات و فعالیت های پژوهشی خودتان توضیحی ارائه بفرمایید.
دکتر شمخالی: اینجانب به فراخور رشته تحصیلی که شیمی فیزیک با گرایش محاسباتی می باشد، در زمینه های متنوعی فعالیت دارم. بخشی از فعالیت ها در زمینه نانو مواد و خصوصا نانو خوشه ها هست که معمولا به دلیل محدودیت های سخت افزاری، با روش های دینامیک مولکولی مورد بررسی قرار می گیرند. قسمت دیگر از فعالیت های پژوهشی اینجانب مربوط به شیمی سطح و جذب سطحی می باشد که پایان نامه دکتری اینجانب نیز در مورد محاسبات شیمی کوانتومی برای جذب سطحی بوده است. موضوع مورد علاقه دیگر، ساختار الکترونی برخی کمپکس های سنتزی با قابلیت کاربرد داروئی و یا کاتالیستی می باشد. زمینه دیگر بحث حالت های برانگیخته رنگدانه های آلی است، که دارای اهمیت در بخشی از سلول های خورشیدی می باشد. موضوع دیگر مورد علاقه اینجانب، اثر حلال بر روی انتقالات الکترونی برخی ترکیبات داروئی و یا کریستال مایع است. البته اخیرا به بحث تئوری اطلاعات (Information Theory) در مورد مولکول ها علاقمند شده ام و کار بر روی این موضوع را آغاز کرده ام. بیشتر مقالات اینجانب در زمینه نانو و جذب سطحی بوده است. بخشی از مقالات به حالت های برانگیخته و انتقالات الکترونی و بخشی دیگر مربوط به ساختار الکترونی کمپلکس ها می باشد. بیش از ۹۰ درصد این مقالات در مجلات چاپ شده است.
 
روابط عمومی دانشگاه: تعداد مقالاتتان در سال های گذشته و امسال در چه حد بوده است؟
دکتر شمخالی: تعداد کل مقالات تا کنون ۴۳ مورد است. سال میلادی ۲۰۱۷، ۱۱ مورد، سال میلادی ۲۰۱۶، ۱۱ مورد و سال میلادی ۲۰۱۸ تاکنون ۶ مورد به چاپ رسیده است. البته ۵ مورد دیگر به ژرونالهای مربوطه ارسال شده که هنوز جواب داوری آنها اعلام نشده است.
 
روابط عمومی دانشگاه: بهترین مقاله ای که تا به حال چاپ کرده اید با چه عنوانی و در چه مجله ای بوده و IF آن چقدر بوده است؟
دکتر شمخالی: بهترین مقالات، دو مقاله در سال میلادی ۲۰۱۷ در مجله The Journal of Physical Chemistry Letters می باشد که مربوط به انتشارات انجمن شیمی آمریکا (ACS) با عناوین زیر است:
Au@ void@ AgAu Yolk–Shell Nanoparticles with Dominant Strain Effects: A Molecular Dynamics Simulation
Au@Void@Ag Yolk–Shell Nanoclusters Visited by Molecular Dynamics Simulation: The Effects of Structural Factors on Thermodynamic Stability
مقدار IF این ژورنال در سال ۲۰۱۶ برابر ۹.۳۵ بوده است و در سال ۲۰۱۷ به ۸.۷۰۹ رسیده است.
لازم به توضیح است که معمولا مقدار IF هر سال میلادی نسبت به سال قبلی کمی تغییر دارد که عوامل زیادی در آن نقش دارد، مانند روشهای مدیریت و سیاستهای مدیریتی، تأسیس مجله ای با زمینه کاری مشابه و جذب مقالات خوب که باعث ایجاد رقابت شدیدی بین مجلات مختلف می شود.
این دو مقاله با همکاری دکتر حامد اکبرزاده عضو هیات علمی دانشگاه حکیم سبزواری ارائه گردیده است.
 
روابط عمومی دانشگاه: در مورد بهترین مقاله خود بیشتر توضیح دهید:
دکتر شمخالی: در دو مقاله ای که ذکر شد، شبیه سازی دینامیک مولکولی بر روی نانو خوشه های از نوع Yolk-Shell انجام گرفته است که نوع جدیدی از نانو خوشه ها با قابلیت های کاتالیستی بالا هستند. در این خوشه ها، ابتدا یک خوشه کوچکتر به عنوان هسته تشکیل شده و سپس بر روی آن چند لایه از یک ماده دیگر ایجاد می شود، بطوریکه مابین هسته و پوسته، یک فضای خالی (void) وجود دارد. ما در این دو مقاله، اثر ویژگی های ساختاری این خوشه ها بر روی پایداری ترمودینامیکی آنها را مورد مطالعه قرار داده ایم.
 
روابط عمومی دانشگاه: به نظر شما همکاران دیگر باید چه کاری انجام دهند تا در این زمینه موفق شوند؟
دکتر شمخالی: به نظر اینجانب اولین و مهمترین عامل در این مورد، مطالعه زمینه های تحقیقاتی مطرح و به روز می باشد. عامل دیگر استفاده از ابزار یا روش های کارآمد و به روز است. بخش مهمی از کار نیز به نحوه نگارش مقاله و ساختار آن مربوط است. آیا عنوان مقاله با زمینه کاری مورد علاقه مجله ای که مقاله به آن ارسال می شود تطابق دارد؟ آیا چکیده مقاله مناسب بوده و ایجاد اشتیاق در خواننده برای تعقیب موضوع تحقیق ارائه شده، می نماید؟ آیا متن مقاله و ساختار بندی آن مناسب است؟ آیا اشکالات گرامری متن برطرف شده است؟ شکله ا و نمودارها واضح و گویا هستند؟ آیا صداقت علمی لحاظ شده است؟ آیا توضیح و تفسیر داده های بدست آمده منطقی و واضح است؟ آیا مراجع استناد شده در متن مقاله به روز و مناسب هستند؟ آیا طول مقاله مناسب است؟
این ها نمونه ای از مسائل مهمی است که در نگارش مقاله باید مورد توجه قرار گیرد. توجه به صداقت علمی بسیار مهم است. متأسفانه در این مورد در سال های قبل توجه کافی نشده و تعداد کمی از محققان با عدد سازی و ارائه نتایج نادرست دید منفی نسبت به پژوهشگران ایرانی در مجامع بین المللی ایجاد کرده اند. به همین دلیل توصیه می شود که اگر داده ای مورد انتظار نبوده در مقاله ذکر شود و دلایل اینکه آن داده در مقایسه با داده های دیگر تفاوت دارد، مانند خطا های احتمالی و غیره حتما ذکر گردد و قضاوت به عهده خواننده گذاشته شود.
 
روابط عمومی دانشگاه: راهکارهای چاپ مقالات در مجلات برای سایر همکاران چیست؟
دکتر شمخالی: در مورد مقالات ، علاوه بر موارد ذکر شده در سؤال قبلی، توجه به چند نکته ضروری است: باید توجه داشت که تعداد مجلات در مقایسه با کل مجلات کم است (شاید نهایتا ۲۰ درصد). در نتیجه، اگر قصد چاپ مقاله دارید، باید کار ارائه شده دارای یک نوع آوری و ابتکار جدید باشد که تفاوت کار جدید را با کارهای قبلی بطور واضح نشان دهد. مثلا فرض کنید قبلا بر روی ماده ای تحقیقی انجام گرفته و نتیجه ای حاصل شده است. حال همان تحقیق با همان روش و همان دیدگاه در مورد ماده ای جدید که تفاوتهایی با ماده قبلی دارد، انجام گردیده است. تحقیق جدید قطعا قابل چاپ در مجلات معتبر است، اما تضمینی برای چاپ آن در مجله نیست. معمولا اولین سؤالی که داوران این مجلات می پرسند این است: انگیزه (motivation) شما از این تحقیق چه بوده است؟ چه ابتکار یا نو آوری جدیدی صورت گرفته است؟ خوب واضح است که صرف تغییر نوع ماده معمولا به عنوان یک ابتکار جدید تلقی نمی شود.
مساله مهم دیگری که کمتر مورد توجه قرار می گیرد، این است که به نظر می رسد در سالهای اخیر سمت و سوی مقالات به طرف تولید یا تهیه یک ابزار (device) رفته است. بدین معنی که مقالاتی قابل پذیرش خواهند بود که یا نتیجه آن به تولید یک ابزار به طور مستقیم منجر شده و یا اینکه بطور غیر مستقیم به آن کمک کند. با کمی مطالعه در صفحات شخصی محققان برجسته جهانی در زمینه های مختلف علمی، می توان به این نکته پی برد. البته ممکن است در ظاهر این مسئله برای رشته های علوم انسانی صادق نباشد. اما در واقع برای این رشته ها نیز وضع به همین منوال است. در رشته های علوم انسانی کسی انتظار ساختن قطعه یا ابزار صنعتی و غیره ندارد، بلکه منظور از ابزار در اینجا، ارائه مدلهای جدید، روشهای بررسی جدید، تئوریهای جدید، و یا جنبش های نرم افزاری هست.
 
روابط عمومی دانشگاه: راهکارهای بهبود و ارتقای جایگاه و رتبه دانشگاه را بفرمایید.
دکتر شمخالی: واضح است که افزایش تعداد مقالات با کیفیت نقش اساسی در این زمینه دارد. مساله دیگر ارتباطات بین المللی و کارهای گروهی با پژوهشگران خارجی است که حتما باید مورد توجه قرار گیرد. واضح است که در اینجا کمی از خودگذشتگی لازم است. مثلا فرض کنید ایده طرح از شماست اما ابزار و مواد از یک محقق دیگر است. ممکن است شما انتظار داشته باشید که حتما نفر اول در مقاله یا نویسنده مسئول باشید که امتیاز پژوهشی بیشتری به شما تعلق بگیرد. اما این ممکن است به مذاق طرف مقابل خوش نیاید. در این صورت احتمالا در آینده با شما همکاری نخواهد داشت. اگر طرف مقابل کوتاه نیامد، شما باید با توجه به وضعیت رتبه بندی دانشگاه ما و کشور ما کوتاه بیایید تا زمینه همکاری در آینده مسدود نشود. حالا چه اشکالی دارد که کمی از امتیاز پژوهشی خودتان صرف نظر کنید؟
مساله دیگر طرح های بین سازمانی و ثبت اختراعات است. البته در مورد طرح های بین سازمانی اشکالات قانونی هم وجود دارد که باید به تعامل سازنده با مسئولین رده بالا و نهادهای قانون گذاری و متولی امر حل شود. مثلا بخشی از بودجه تمام سازمان های دولتی مربوط به پژوهش است. اما مگر دانشگاه متولی اصلی پژوهش در کشور نیست؟ چه اشکالی دارد که با نظارت دقیق این بودجه ها به همراه طرحهای مربوطه در هر استان، در اختیار دانشگاههای همان استان قرار بگیرد؟
مساله دیگر برگزاری سیمنارهای بین المللی است که کمک زیادی به رتبه بندی دانشگاه می کند. مساله مهم دیگر تکمیل پروفایل شخصی اساتید محترم مخصوصا به زبان انگلیسی است تا محققان خارج از کشور با دیدن این پروفایل ها به راحتی بتوانند اطلاعات لازم را بدست آورند.
 
روابط عمومی دانشگاه: تنگناهای چاپ مقالات در مجلات با IF بالا چیست؟
دکتر شمخالی: همان طور که قبلا توضیح داده شد، ابتکار و نو آوری در مجلات با IF بالا حرف اول را می زند. صداقت علمی نیز بسیار مهم است. نحوه نگارش مقاله و نداشتن ایرادهای گرامری و جذاب بودن عنوان و متن و چکیده مقاله نیز مهم است. مساله مهم دیگر در این مورد باز کمی از خود گذشتگی است، بدین معنی که اگر شما تحقیقی در چند بخش انجام داده اید که هر بخش آن می تواند به یک مقاله منجر شود. اما نه لزوما مقالات با کیفیت. پس بهتر است کمی از خود گذشتگی به خرج داده و همه این بخش ها را بصورت یک مقاله با کیفیت در آورید.
مساله دیگر باز کمی از خود گذشتگی در همکاری های بین دانشگاهی است. مثلا همان دو مقاله اینجانب که در بالا ذکر شد. خیلی مهم نیست که شما اسم اول باشید یا نه، فعلا مهم این است که مقاله با کیفیت بالا چاپ شود. البته مقالات مستقل برای ارتقا مهم است، اما توجه کنید که در کنار رسیدن تعداد مقالات مستقل به یک حد مورد قبول هیأت ممیزه محترم دانشگاه، بهتر است به منظور کمک به ارتقای دانشگاه، به تعداد مقالات با کیفیت خود بیفزایید.
نکته آخر اینکه، چون تعداد مجلات کم است، در هر صورت بخاطر رقابت بین المللی شدید بین محققان، احتمال رد شدن مقاله شما زیاد است. اما این نباید باعث مأیوس شدن شما بشود. معمولا پیشنهادهایی که داوران این مجلات ارائه می دهند، سازنده بوده و خودش نوعی کمک به ارتقای کیفیت مقاله است. پس اگر مقاله شما رد شد، ایرادهای آن را برطرف کرده و به یک مجله مناسب دیگری بفرستید.
 
روابط عمومی دانشگاه: پژوهشی که انجام داده اید چه مشکلی در جامعه حل کرده و چه کاربردی داشته است؟
دکتر شمخالی: این پژوهش، در راستای یک هدف بلند مدت برای تولید نانو مواد خاص با قابلیت های کاتالیستی است. اما در اینجا توجه به یک نکته ضروری است. خیلی از مشکلات جامعه قابل ارائه در مقالات خارجی نیست. مثلا در مورد مشکلات صنعتی، خیلی از آنها در کشورهای دیگر انجام شده اند و بنابراین تکرار آنها منجر به مقالات پژوهشی جدید نمی شود. برای حل مشکلات صنعتی ما لزوما نیاز به مقاله نداریم، بلکه به طرح های بین سازمانی گسترده نیاز است تا قطعه ای یا دستگاهی با همکاری تخصص های مختلف ساخته شود. بنابراین باید بین بحث چاپ مقالات معتبر در مجلات خارجی و مشکلات جامعه تفکیک قائل شد. مقالات معتبر و با کیفیت در مورد مسائل روز جهانی است و طبیعی هم هست. خیلی از مسائل جهانی لزوما به عنوان مشکل در کشور ما تلقی نمی شود. بنابراین نمی توان انتظار داشت مقالاتی که از طرف محققین دانشگاهی در مجلات جهانی چاپ می شود، حتما مشکلی از جامعه را حل کند. در مقابل، به ارائه راهکارهای قانونی مناسب و تلاش های مؤثر جهت برقراری ارتباط بین نهاد های دولتی و خصوصی با دانشگاه مبادرت نمود. در تمام کشورهای پیشرفته، تحقیقات به سمت و سوی تولید ابزار جدید رفته است. اما در کشور ما مشکل اساسی به نظر اینجانب عدم مراجعه به دانشگاه برای حل مشکلات جامعه از سوی دستگاه های مختلف است. البته کمی هم مشکل در زمینه برقراری ارتباط با خارج دانشگاه در بین اعضای محترم هیات علمی وجود دارد که به نظر من قابل حل است. اما اگر مراجعه ای از بیرون صورت نگیرد، هیات علمی در این خصوص اختیارات چندانی ندارد. فعالیت های آموزشی، سختی کارهای پژوهشی، مشکلات اقتصادی، گرانی مواد و ابزارها، و مشکلات دیگر مجالی برای عرض اندام باقی نمی گذارد. بارها اتفاق افتاده است که طرحی از سوی دانشگاهیان به سازمان های مختلف ارائه گردیده و رد شده است، بعد با کمال تعجب همان طرح به اشخاصی در خود آن سازمان داده شده است. یا اینکه مسئولین آن واحد اظهار داشته اند، اینکه در چین تولید می شود و ما راحت می توانیم واردش کنیم. پس واضح است که بخش زیادی از این مشکل به خارج از دانشگاه بر می گردد. چون ما در دانشگاه در زمینه های مختلف توانمندی های خوبی داریم. ضمنا مساله دیگری نیز باید مورد توجه قرار گیرد. حتی در پیشرفته ترین کشورهای دنیا هم، برخی رشته های دانشگاهی وجود دارد که خیلی ارتباطی با جامعه و صنعت ندارند. مثلا فلسفه، کیهان شناسی یا فیزیک ذرات بنیادی، شیمی کوانتومی و غیره. توجه به حل مشکلات جامعه و صنعت نباید باعث قربانی شدن این رشته ها شود. این ها هم شاخه ای از علم هستند و در جای خود مهم تلقی می شوند. بنابراین، در ارتقای جایگاه دانشگاه همه این مسائل باهم باید مورد توجه قرار گیرد.
 
روابط عمومی دانشگاه: چیکده انگلیسی، عنوان مقاله و لینک Google Scholar+ Link Profileرا بفرمایید:
دکتر شمخالی:
لینک: 
Au@Void@Ag Yolk–Shell Nanoclusters Visited by Molecular Dynamics Simulation: The Effects of Structural Factors on Thermodynamic Stability
ABSTRACT: Au@void@Ag yolk−shell nanoclusters were studied by molecular dynamics simulation in order to study the effects of core and shell sizes on their thermodynamic stability and structural transformation. The results demonstrated that all of simulated nanoclusters with different core and shell sizes are unstable at temperatures lower than ۳۵۰ K in such a way that Ag atoms are collapsed into the void space and fill it, which leads to creation of a more stable core−shell morphology, and at the melting point, only core−shell structures with altered thickness of the shell exist. Also, at higher temperatures, Au atoms tend to migrate toward the surface, and an increase of both the core and shell sizes leads to an increase of the thermodynamic stability. Moreover, a Au۱۴۷@void@Ag۲۵۲ nanocluster with the largest core and shell and minimum void space exhibited the most thermodynamic stability and highest melting point. Generally, the core and shell sizes affect the stability and thermal behavior of yolk−shell nanoclusters cooperatively.
Au@ void@ AgAu Yolk–Shell Nanoparticles with Dominant Strain Effects: A Molecular Dynamics Simulation
ABSTRACT: In this investigation, Au@void@AgAu yolk-shell nanoparticles with different morphologies were studied by classical molecular dynamics simulation. The results indicated that all of simulated yolk-shell nanoclusters with approximately ۳.۸ nm size and different morphologies are unstable at room temperature and collapse of the shell atoms into the void space completely fills it and create more stable Au@AgAu core-shell structures. Also, it was observed that thermodynamic stabilities of the created core-shell structures are strongly depended on the morphology of nanocluster, for which competition between strain and surface energy effects plays the key role in this phenomenon. Within this competition, strain effect is dominant and helps to the stability of the created core-shell structure. Herein, the icosahedral nanocluster with the lowest strain effect exhibits the highest thermodynamic stability. By comparing the simulation results with experimental data, it was concluded that the essential factor which controls the stability of these nanoparticles is their size.
 
نشانی مطلب در وبگاه روابط عمومی:
http://uma.ac.ir/find-15.183.14366.fa.html
برگشت به اصل مطلب