در مواقع اضطراری و نیاز به کمکهای اولیه میتوان بصورت زیر عمل کرد:
در صورتی که مواد وارد چشم شود: 
- ورود مواد قلیایی به چشم: به وسیله چشم شوی حاوی آب، چشم را بشویید و در صورت احساس ناراحتی چند مرتبه و هر مرتبه 2 قطره روغن کرچک یا پارافین در چشم بریزید. در صورت لزوم میتوان با محلول 1% بوریک اسید چشم را بشویید - ورود مواد اسیدی به چشم در مورد اسیدها پس از شستشوی چشم با آب، چشم را با محلول 1% سدیم بیکربنات بشویید. وقتی اسیدها و بازها فقط داخل دهان شده باشند: به سرعت ماده را بیرون ریخته و با مقدار زیادی آب، دهان را میشوییم و بعد در مورد اسیدها از آب آهک و در مورد بازها از آب لیمو و یا استیک اسید 5% برای شستن دهان استفاده میشود.
اگر مواد سمی فرو برده شده باشد: اسیدها آشامیدن مقدار زیادی آب و پس از آن خوراندن آب آهک و یا مخلوط MgO با آب یا شیر، به هیچ وجه از داروهای تهوع آور یا محلول بیکربنات سدیم استفاده نشود. - بازها آشامیدن مقدار زیادی آب و سپس سرکه و یا آب لیمو و یا آب نارنج، به هیچ وجه از داروهای تهوع آور استفاده نشود. - نمکهای آرسنیک یا جیوه: خوردن یک داروی تهوع آور و بعد شیر یا سفیده تخم مرغ در آب سرد و روغن کرچک
در صورت سوختگی های پوستی با اسیدها و بازها:

در صورت سوختگی حاصل از اسیدهابلافاصله قسمت آسیب دیده را با آب زیاد بشویید و سپس با محلول سدیم بیکربنات رقیق (5%) شستشو داده و بعد محل سوختگی را با کمی پارافین یا پماد MgO در گلیسرین، چرب کنید. در صورت سوختگی حاصل از بازها محل صدمه دیده با مقدار زیادی آب و سپس با محلول (5%) آمونیم کلرید یا محلول اشباع شده بوریک اسید و یا محلول (2%) اسید استیک شستشو داده شده و مجددا با آب شستشو داده می شود.
|