دانشگاه محقق اردبیلی که در سال 57 تحت عنوان یکی از دانشکده های دانشگاه تبریز آغاز به کار کرده است، در هشت سال دفاع مقدس کنار تحصیل و پژوهش، دانشجویان و پرسنل آن راهی دانشگاه عشق شدند تا تمام قد در دفاع از میهن عازم جبهه های جنگ و شهادت شوند.

دانشگاه محقق اردبیلی مفتخر بر این است که یک نفر از پرسنل ها و پنج نفر از دانشجویان مدال شهادت بر گردن آویخته اند تا عکس های آنها بر روی دیوار دانشگاه همیشه این نکته را یادآور شود که اولا هر چه داریم از ایثار و فداکاری شهدا است و ثانیا تا زمانی که دیوارها، کوچه ها، خیابان ها و سالن ها به نام شهدا مزین شده اند جنگ با بدخواهان نظام و انقلاب ادامه دارد.
شهید توحید محرمی الماسی از همکاران دانشگاه محقق اردبیلی بود که سال 1341 در تهران به دنیا آمد و در سال 1366 به استخدام دانشگاه محقق اردبیلی در آمد.
او با وجود اینکه تنها 25 سال سن داشت و تازه استخدام شده بود اما مگر می شد که خاک کشور مورد تعدی قرار گیرد و جوان انقلابی بی تفاوت از کنار مساله بگذرد؟ او سال 67 از خانواده اش خداحافظی کرد و ساکش را بست تا عازم جبهه های جنگ حق علیه باطل شود اما تنها چند ماه در این جبهه ها حضور داشت و 14 مرداد ماه همان سال در منطقه پیرانشهر به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
او در قسمتی از وصیت نامه اش آورده است: «خدایا! تو را شکر میکنم که به من قدرت تشخیص حق از باطل را دادی، خدایا! تو را شکر میکنم که رهبرم را شناساندی و خدایا! تورا شکر می کنم که به من چنین پدر و مادری دادی. خدایا! تو را شکر میکنم که مرا در نادانی نمیراندی. مادر عزیزم میدانم که شما را اذیت کردم و برای شما نتوانستم فرزند خوبی باشم... »
شهید سید احمد برادران حسینی در سال 1346 در تبریز به دنیا آمد و در سال 65 در رشته امور دامی دانشگاه محقق اردبیلی قبول شده و راهی اردبیل شد اما دیری نپایید که با دریافت رضایت از پدر و مادر خویش راهی جبهه های نبرد شد و در سال 66 زمانی که تنها 20 سال سن داشت، به درجه رفیع شهادت نایل گشت.
وی بر اثر برخورد توپ خمپاره به شهادت رسید و اینک مزارش در گلزار شهدای وادی رحمت شهرستان تبریز قرار دارد.
شهید سهراب عیدی ماجلان در سال 1348 در روستای ماجلان شهرستان خلخال به دنیا آمد. وی همزمان با تحصیل دوره های آموزش نظامی مقدماتی را طی کرده و با قبولی در رشته امور دامی دانشگاه محقق اردبیلی عازم اردبیل شد.
وی در طی تحصیلات عالی با هماهنگی دوستان خود چند بار به جبهه اعزام شد و یکبار هم به دلیل حملات شیمیایی مجروح و برای مدتی بستری شد.
عیدی ماجلان یکبار هم از ناحیه شکم مورد اصابت ترکش خمپاره قرار گرفت و به شدت مجروح شد. بالاخره وی در سن 19 سالگی در عملیات بیت المقدس4 در سال 67 به دلیل جراحت سنگین گلوله و همچنین در اثر بمب های شیمیایی که در حین عملیات توسط عراق مورد استفاده قرار گرفته بود، به شهادت رسید.
شهید آیت اله اکبری باصری در سال 1347 در روستای شهید آباد استان فارس به دنیا آمد. او در رشته امور فنی کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی قبول شده و به اردبیل آمد.
وی با جان و دل به ندای امام خمینی(ره) در خصوص بسیج مردمی علیه دشمن متجاور لبیک گفت و اولین بار در عملیات فتح المبین به جبهه اعزام شد. بعدها به دلیل شایستگی هایی که در تقویت نیروها و آموزش آنها از خود نشان داده بود به عنوان مسئول آموزش و عقیدتی تیپ حضرت احمدبن موسی انتخاب شد و به عنوان یک سپاهی از آرمان های انقلاب اسلامی پاسداری کرد.
وی پس از سال ها خدمت و جانفشانی در عملیاتی در منطقه فکه در اثر انفجار و شدت سوختگی به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
شهید شعبانعلی عفیفه در سال 1337 در شهر لار شیراز دیده به جهان گشود. وی هر سه مقطع تحصیلی تا دیپلم را در شهر لار گذراند اما در زمان انقلاب اسلامی جزو فعالان انقلابی در شهر لار بود و حتی در زمان پیروزی انقلاب اسلامی جزو کمیته انقلاب اسلامی شهر لار بود.
وی از رشته امور فنی کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی قبول شد و برای تحصیل به خطه دلاورپرور اردبیل آمد. او در زمان تحصیل برای دفاع از اسلام و تمامیت عرضی کشور به جبهه ها اعزام شد و به دلیل درایتی که داشت به سمت معاون گردان امام علی(ع) انتخاب شد.
وی به دلیل نیازی که در جبهه ها احساس می شد با هماهنگی سپاه شیراز اقدام به ایجاد سپاه در شهرستان لار کرد و از بنیانگذاران سپاه در این منطقه بود. در جبهه یک دست خود را در راه اسلام و میهن تقدیم کرد ولی پس از بستری شدن و بهبودی این بار جان خود را به کف گرفته و دوباره عازم جبهه شد و پس از چند سال شهامت و رشادت 18 فروردین سال 66 در عملیات کربلای 8 به علت اصابت خمپاه به درجه رفیع شهادت نائل شده و در گلزار شهدای شهر لار به خاک سپرده شد.
شهید فضل الله خودسیانی از دیگر شهدای دانشگاه محقق اردبیلی است که در سال 1340 در فریدونشهر اصفهان به دنیا آمد و در سنین نوجوانی و جوانی به انقلابیون پیوست.
وی بعد از قبولی در رشته امور زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی عازم دارالارشاد اردبیل شد. او با وجود اینکه تحصیلات آکادمیک خود در دانشگاه را دنبال می کرد با شروع جنگ، ولوله ای در دلش افتاد تا جان در کف گیرد و در برابر متجاوزان قد علم کند.
شهید خودسیانی از همان ابتدای شروع جنگ برای حضور در جبهه های حق علیه باطل داوطلب شد. اولین اعزام وی به جبهه ها 15 دی ماه سال 59 بود. و چند بار هم از دانشگاه محقق اردبیلی به جبهه اعزام شد. پس از فارغ التحصیلی به زادگاه خود برگشت و در جهاد سازندگی فریدونشهر مشغول به کار شد و چندین بار به عنوان جهادگر از طرف جهاد سازندگی به جبهه اعزام شد.
وی پس از رشادت های فراوان سوم بهمن ماه سال 65 در عملیات کربلای 5 بر اثر برخورد ترکش خمپاره دست راست و سر خود را از دست داد و به شهادت رسید.
دانشگاه محقق اردبیلی یکی از سالن های اجتماعات خود را به نام این شهید والامقام نامگذاری کرده است.