عنوان برنامه: کارگاه آموزشی تاکسونومی عددی
مکان: سالن آمفی تئاتر دانشکده علوم انسانی
زمان: ۹۵/۲/۵ بمدت ۲ ساعت
-
چکیده ای از برنامه اجرا شده:
آنالیز تاکسونومی عددی یک روش عالی درجه بندی، طبقه بندی و مقایسه فعالیتهای مختلف با توجه به درجه بهرهمندی و برخورداری آن فعالیتها از شاخصهای مورد بررسی میباشد این روش همچنین به عنوان مدلی شناخته شده در برنامه ریزیهای منطقه ای مطرح بوده که دارای کاربردهای گسترده و متنوع میباشد. به همت انجمن علمی جغرافیا و برنامه ریزی و در راستای نیاز دانشجویان و درخواستهای آنان کارگاه آموزشی مدل تاکسونومی عددی در تاریخ ۹۵/۰۲/۰۵ با تدریس دکتر زهرا خدابخشی به مدت ۲ ساعت و با حضور بیش از ۷۰ نفر از دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری از گرایشهای متفاوت در سالن آمفیتئاتر دانشکده ادبیات و علوم انسانی برگزار گردید.
دستاوردها و نتایج برنامه:
تاکسونومی عددی : یک روش عالی درجه بندی، طبقه بندی، درجه بهره مندی و برخورداری فعالیت ها و اغلب در برنامه ریزی های منطقه ای و ناحیه ای کاربرد دارد. در سال ۱۹۶۸ توسط پورفسوری برای توسعه یافتگی سازمان ملل استفاده کردند.
مراحل تاکسونومی عددی:
مرحله اول:تشکیل ماتریس داده ها
مرحله دوم: استاندارد کردن داده های مورد استفاده: یکسان ساختن. مرحله دوم: استاندارد کردن داده های مورد استفاده.
مرحله سوم: محاسبه فواصل مرکب بین مناطق یا نقاط.
مرحله چهارم: تعیین کوتاه ترین فواصل-رسم نمودار. مرحله پنجم:پیدا کردن مناطق همگن؛ در این مرحله آستانه حداکثر و حداقل را بدست میآوریم. (انحراف معیار و میانگین را باید بدست آوریم.
مرحله ششم:تعیین سرمشق توسعه؛ در این مرحله cio:سرمشق توسعه و co:مقدار ایده آل را از طریق ماتریس استاندارد که در مرحله دوم بدست آوردیم بدست میآوریم. مقدار ایده آل ینی کدام منطقه رقم بالایی نسبت به مناطق دیگر دارد بعد تک تک اعداد مناطق را از مقدار ایده آل کم میکنیم.
مرحله هفتم: محاسبه مراحل توسعه مناطق. در این مرحله co را بدست میآوریم با استفاده از فرمول مربوطه بعد درجه توسعهیافتگی را محاسبه میکنیم. مرحله هشتم : سطح بندی سکونتگاهها بر اساس درجه توسعهیافتگی. در این مرحله دامنه تغییرات درجه توسعه را بدست میآوریم. (بزرگترین مقدار-کوچکترین مقدار؛ و در آخر شهرها را بر اساس درجه توسعهیافتگی در چند سطح دسته بندی میکنیم.
***
***
***