دانشکده علوم- معرفی امکانات دانشکده
SEM

حذف تصاویر و رنگ‌ها

دستگاه میکروسکوپ الکترونی دانشگاه محقق اردبیلی از انواع میکروسکوپ های الکترونی روبشی (SEM) با منبع تولید الکترون گسیل ترمویونیک توسط فیلمان تنگستنی می باشد این دستگاه محصول مشترک کشورهای  آلمان و انگلستان مدل LEO 1430VP   بوده و از معدود دستگاه های موجود در منطقه شمالغرب کشور و تنها دستگاه SEM موجود در استان اردبیل می باشد

AWT IMAGE


AWT IMAGE


وجود ویژگیهای منحصر بفردی همچون توانایی کار در حالت فشار متغیر (VP)  این امکان را بوجود می آورد  که بتوان انواع نمونه های غیر فلزی ، نیمه رساناها و نمونه هایی که به تازگی از بافت گیاهی و جانوری جدا شده  و هیچگونه آماده سازی از قبیل پرداخت، تثبیت، آبگیری و پوشش فلزی روی آن ها صورت نگرفته است مورد مطالعه و بررسی قرار داد. همچنین حالت کار درخلاء بالا (HV) و وجود دستگاه پوشش دهنده فلزی طلا – پلاتین، مارا قادر می سازد تا نمونه های   غیر فلزی و نیمه رساناها را در سطح گسترده ای تا حد تفکیک 5/3 نانومتر مورد مطالعه قرار دهیم .
با وجود آشکارساز سوسوزن برای الکترون های ثانویه (SE) و آشکارساز چهار قسمتی حالت جامد برای الکترون هایپس پراکنده شده (QBSD) و توانایی Mixing تصاویر حاصل از دو آشکارساز ،همچنین  قابلیت بزرگنمایی تا 100 هزار برابر و تعیین کیفی و کمی عناصر( با عدد اتمی بالاتر از 4) در این میکروسکوپ، این دستگاه ابزاری بسیار مناسب و با کارایی بالا در مطالعات و علوم نانومتری به حساب می آید .
دستگاه آنالیز عنصری توسط اشعه ایکس (EDAX) موجود بر روی این دستگاه، آنالیز و شناسایی ترکیبات نمونه های فلزی، غیر فلزی، انواع کانی ها و ... را با دقت بسیار بالا و اطمینان مناسب حاصل می آورد.
کاربرد وسیع دستگاه میکروسکوپ الکترونی در علوم پایه، مهندسی، پزشکی، صنعت و معدن و زمین شناسی بر هیچکسی پوشیده نیست و بررسی های توپوگرافیک، نگاشت، مورفولوژی، جهت شناسی کانی ها، شناخت اشکال مختلف باکتری ها و ویروسها در دوره های ویرولانس ، مطالعات تاثیر آفات و سموم بر شکل و حیات گیاهی و بررسی دوره زندگی حشرات و آفات و ... توسط دستگاهSEM  گره گشای بسیاری از مشکلات در زمینه های مختلف علوم می شود. بنابراین از SEM عمدتاً جهت مطالعه ساختارهای سطحی یا نزدیک به سطح نمونه استفاده می شود و مهمترین کاربردهای آن عبارتند از :
1-  بررسی عناصر تشکیل دهنده مواد طبیعی، سنتزی و نانومتری در حالت جامد .

2- بررسی سطوح آلیاژهای فلزی از لحاظ کیفیت و شکستگی سطوح .

3- مطالعه خصوصیات سطح کلیه اجسام جامد .

4- بررسی رسوبات آب های معدنی از لحاظ ترکیبات و ساختار بلورها .

5- بررسی توپوگرافی سنگ های معدنی از لحاظ اشکال و جهت گیری کانی ها و تعیین درصد ترکیبات عنصری آن ها

6- بررسی اندازه و شکل بلورها، دانه ها ، سلول ها و بافت های میکروسکوپیک .

7- بررسی دقیق اشکال و فون آفات و حشرات میکروسکوپی .
8- بررسی تجمع عناصر در آلیاژهای فلزی و نمونه های معدنی از طریق رسم نقشه نگاشت توسط اشعه ایکس .

آزمایشگاه میکروسکوپ الکترونی و تهیه نمونه دانشکده علوم دانشگاه محقق اردبیلی آماده ارائه خدمات به موسسات آموزشی و پژوهشی، سایر دانشگاه‌ها و سازمان های مختلف بوده و هر نوع همکاری در زمینه های آموزشی و پژوهشی مرتبط با این دستگاه را با هزینه های مناسب (فایل پیوستی) بعمل می آورد .
 نمونه از عکسهای گرفته شده با دستگاه SEM

نشانی مطلب در وبگاه دانشکده علوم:
http://www.uma.ac.ir/find-3.1178.1749.fa.html
برگشت به اصل مطلب