نشست اساتید در زمینه بهداشت تغذیه

 | تاریخ ارسال: 1391/11/9 - 11:39 | 

  هشتمین نشست تخصصی استادان دانشگاه محقق اردبیلی با عنوان «سبک زندگی اسلامی (1) -بهداشت تغذیه »در روز یکشنبه 1/11/91 با حضور 28 نفر از اساتید دانشگاه برگزار شد.

  در این نشست ابتدا آقای امین فتحی دبیر هم اندیشی استادان دانشگاه ضمن بیان جایگاه دفتر هم اندیشی و نقش تأثیر گذار استادان در روند اصلاح کلیه شئوونات جامعه اسلامی ، توجه به مقوله بهداشت و امنیت تغذیه را جزو مهمترین موضوعات جامعه دانستند.

  وی با بیان ضرورت مهندسی بهداشت تغذیه در سطح ملی ، به نمونه های عینی که نیاز به مدیریت انقلابی دارد را : - مقدار و موارد دقیق مصرف شکر مصنوعی - غذاهای آماده از قبیل فست فودها - مقدار و نیاز ضروری به کمپوتها و کنسروها و آبمیوه ها - مصرف علمی کودهای شیمیایی وسموم دفع آفات نباتی - نوشابه های گازدار،کیکها و شیرینی جات صنعتی - پودر شربتها-آب زمینهای زراعی و محصولات گلخانه ای،برشمردند.

  سپس از اساتید درخواست کردند که نظرات و دیدگاههای خودشان را در سه حوزه :کارهای فرهنگی (فرهنگ سازی) ، کنترل کیفی و نظارت و ارائه پیشنهادات و راهکارها،بیان نمایند.

  لازم به یادآوری است که در این نشست بر ضرورت «مهندسی بهداشت غذایی در کشور» ، «طبیعت را نباید فدای اقتصاد کنیم» و «همکاری و هماهنگی بیشتر وزارتخانه ها در تأمین امنیت غذایی» تأکید شد.

  گزیده ای از دیدگاهها:

 


  دکتر مسعود گنجی:

  - فرهنگ سازی بهداشت تغذیه در جامعه بخصوص دانشگاهها

  - داشتن جسم و روح سالم نتیجه تغذیه سالم است

  - مدیریت منابع و تقلیل هزینه ها نیز از آثار نگاه کلان به بهداشت تغذیه است

 


  دکتراحمد شجاعی:

  - بدیهی بودن ضرورت موضوع

  -قرآن کریم ما را دعوت به دقت در طعام کرده است و قبل از درمان به پیشگیری از بیماریها توجه داده است

  - بدیهی است که عدم رعایت اصول بهداشتی منجر به بیماریها می شود .

  - اکثر گرفتاریهای ما در غفلت از عمل به توصیه های دینی است.

  - لازم است اصول تغذیه صحیح در دانشگاهها ترویج شود.

 


  دکتر علی غفاری:

  - کم خوری ،کم خوابی و کم گویی از بیشترین سفارشات پیامبر بزرگوار اسلام می باشد.

  - آن حضرت غذایی را تحسین و یا تقبیح نکرده اند که پیامهای اخلاقی و عرفانی نیز دارد.

  - در اسلام بیشتر بر تغذیه روحی و معنوی توصیه شده و از مصرف بی رویه گوشت نهی شده است.

 


  دکترقادر نجّار باشی:

  -غذای ساده از اصول تغذیه پیامبر (ص) بوده (عدم تنوع در وعده غذایی روزانه) و امروزه یکی از بهترین رژیمهای غذایی ،همین غذای ساده می باشد.

 


  دکتر مرتضی ابراهیمی:

  - در رساله حقوقیه حضرت امام سجاد (ع) به بهداشت غذایی نیز توجه نموده و از پر کردن بیش از یک سوم معده با وعده غذایی منع شده است.

  - برای فرهنگ سازی بهداشت تغذیه می بایست اینگونه جلسات و بحثها تداوم داشته باشد.

 


  دکترامید سفالیان:

  - به ابعاد مختلف فرامین اسلام توجه شود.

  - زندگی ائمه (ع) را در سبک زندگی مان الگو قرار دهیم.

  - در راستای تولید محصولات بیولوژیک تلاش بیشتری صورت بگیرد.

 

  دکترفرشاد کیوان بهجو:

  - از تغذیه اسلامی دور شده و جامعه به سمت مصرف گرایی حرکت می کند.

  - قرآن کریم ما را از اسراف و مصرف بی رویه و فساد در زمین نهی می فرماید.

  - تولیدات کشاورزی در مقایسه با افزایش نقدینگی کم شده است.

  - شاخصهای سلامت در کشورهای پیشرفته را می بایست بومی کنیم.

  -80 درصد زمینهای کشور برای منابع طبیعی و کشاورزی است .به محصولات کشاورزی بها داده و امکانات تکنولوژی کشاورزان را افزایش بدهیم.

  - کشورهای آمریکایی و اروپایی الان به سمت غذاهای حلال رو آورده اند اما ما به سمت غذاهای آماده میرویم.

 


  دکتر هوشنگ رفیعی دستجردی:

  - از ظرفیت سازمان نظام مهندسی کشاورزی مثل نظام مهندسی فنی و مهندسی استفاده نمی شود.

  - کشاورز فقط شنیده که کود خوب است لذا بی رویه مصرف می کند اما می بایست مصرف کودها و سموم طبق برنامه و براساس نسخه مهندسی باشد.

  برای مثال:

  ( بنومیل سم قارچ کش برای جنین تأثیر کور کنندگی دارد- اثرات کود بیشتر ،در پیازچۀ پیاز و وسط کاهو جمع می شود).

  - سموم سبزیجات با نیم ساعت خیساندن دفع می شود.

  - خروجی این جلسات در قالب مصوبات استانی اجرایی شود.

 


  دکتر عبدالله برهانی فر:

  - افراط و تفریط در تغذیه و عدم رعایت بهداشت ، عامل اصلی بیماریهاست.

  - امروزه کیفیت گوشت مرغ پایین است.

  - بیشتر بیانات متخصصین ، متناقض بوده و وضعیت موجود نیز به نحوی ناشی از تصمیمات همان متخصصان است.

 


  آقای محمدرضا مولایی:

  - بهداشت تغذیه وابسته به تولید محصولات سالم بوده و لازمه آن عدم نگاه سودگرایانه و مادی در تولید محصولات و نیز چرخۀ نظارت می باشد.

  - ما مسلمانیم و در قالبهای شعایر مسلمانی ماندن روا نیست،متأسفانه سود محوری در اکثر زمینه ها رواج پیدا می کند.

  - بنابراین اگر پایبندی هایمان را به آموزه های دینی بیشتر کنیم مشکلات کمتر خواهد شد.

 

  دکتر اسماعیل گلی:

  - طرح سلامت جامعه از مزرعه تا سفره جدی گرفته شود.(خاک سالم گیاه سالم حیوان سالم

  انسان سالم جامعه سالم)

  - نکات منفی و مضرّات غذاهای آماده و فواید تغذیه طبیعی تبلیغ و ترویج شود.

  - کنترل کیفیت محصولات کشاورزی احیاء شود.

  - از تولیدکنندگانی که در صدد تولید محصولات سالم هستند حمایت شود.

  - یارانه کودهای شیمیایی به کودهای بیولوژیکی اختصاص یابد.

  - در کارگروههای استانی در استانداری ها از متخصصین دانشگاهی بیشتر استفاده شود.

 

  آقای جعفر نامور:

  -استفاده از سموم ،تیغ دو لبه است که اگر درست استفاده نشود،هم آفتها را از بین می برد و هم انسانها را

  - یک سوم سرطانها در کشور،مربوط به محصولات کشاورزی است.

  - الان در میان بد و بدتر می بایست بد را انتخاب کرد.

  - در اخلاق فردی،هوای نفس یعنی در کارها سنجش عقلانی نباشد و یا ترتیب اثر داده نشود و از نظر اخلاق اجتماعی هم عدم دقت در تولید محصولات کشاورزی ظلم به دیگران بوده و در پیشگاه خدا باید حساب پس داد.

 


  دکتر جعفر برهانیان:

  - وضعیت تغذیه مناسب نبوده و از دست مصرف کنندگان خارج شده است.

 


  سرکار خانم دکتر اقبالی:

  - اگر این همه مضرّات که گفته می شود حقیقت دارد پس چرا کسی جلوگیری نمی کند؟

  - اگر بزرگترها بتوانند خود را کنترل کنند،برای بچه ها نسبت به غذاهای آماده و پفکی چه باید کرد؟

 


  دکتر بهروز سبحانی:

  - بر بهداشت و نظافت محیط دانشگاه باید بیشتر حساس شویم،استفاده از وایت بردها مضرّاتی دارد.

  - نباید طبیعت را فدای اقتصاد کنیم.

  - متأسفانه مراتع سبلان نیز آلوده به کودها و سموم شیمیایی میشود،جایگاه سبلان سبز کجاست؟

  - رشته جغرافیای پزشکی را (بررسی رابطه علائم طبیعی با بیماریها)باید جدی گرفت.

  - خاک موجود زنده است آنرا از بین نبریم،گیاهان خوش خیم منطقه نیز از بین میروند.از نعمتهای خدا درست استفاده کنیم.

 

  سرکار خانم دکتر امیری:

  - استفاده از نوشابه های رژیمی می بایست کنترل شود.

 


  دکترعباس معمارباشی:

  - حس مسئولیتمان را می بایست بالا ببریم.

  - نگرش صحیح در تغذیه ایجاد نمائیم.

  -همه همکاران در حوزه تخصصی خود نظر داده و به تحقیقاتشان سمت و سو بدهند و راهکارهای عملی ارائه نمایند.

 

  دکترمهدی محب الدینی:

  - خطرات گیاهان مهندسی ژنتیک شده هم فراموش نشود.

 


  دکترمحتشم محبّی:

  - این همه مسائل و موضوعات همکاری بیشتر وزارتخانه ها و مسئولیت سنگین آنها را می طلبد.

 


  دکتر مهدی داوری:

  - اگر بتوانیم بعنوان جامعه دانشگاهی مصرف خود و خانواده خود را کنترل کنیم قدم مثبتی است.

  - کمیته امنیت غذایی در استان تشکیل نشده است.

  - بالاترین بیماری را استانهای اردبیل و گلستان دارند.

  - صادرات سیب زمینی به خاطر نیترات بالا متوقف شده است.

 


  سرکار خانم دکتر اسفندیاری:

  - پایۀ هرم اکولوژی زمین خاک است،سالم نگه داشتن آن وظیفه همگانی است.

 

  سرکار خانم دکتر جهانبخش:

  - راهکارهای پیشنهادی در مورد سلامت تغذیه:

  1- کنترل استفاده از ارقام تراریخت

  2- استفاده از ارقام مقاوم به بیماریها و فلزات سنگین

  3- کنترل استفاده از مواد غذایی که دارای مواد نگهدارنده و رنگی هستند

  4- استفاده از انواع سبزیجات و میوه ها در برنامه های غذایی

 

 


  در آخر نشست نیز حجه الاسلام والمسلمین حمید علی نسب مسئول نهاد نمایندگی ضمن جمع بندی نقطه نظرات استادان، بر اسلامی سازی همه شئونات زندگی بخصوص در فرآیند بهداشت غذایی (تولید-بسته بندی – ظروف غذا – کیفیت غذا و ..... ) تأکید کردند.

دفعات مشاهده: 6169 بار   |   دفعات چاپ: 996 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 84 بار   |   0 نظر



CAPTCHA